Dvojica zatvorenika iz Guantanama prebačena u Srbiju, obojica su povezana s Al Qaedom

Dvojica zatvorenika iz Guantanama prebačena u Srbiju, obojica su povezana s Al Qaedom

Ilustracija: Hina

DVOJICA zatvorenika iz Guantanama, od kojih je jedan Tadžikistanac, a drugi Jemenac, prebačeni su u Srbiju, objavili su Pentagon i State Department.

Sjedinjene Države zahvaljuju Republici Srbiji što je predložila taj humanitarni prihvat, naveo je State Department u priopćenju.

Istaknuo je da se Srbija tako pridružuje 30 drugih zemalja koje su od 2009. primile zatvorenike iz Guantanama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jemenskog zatvorenika Amerikanci optužuju da je bio član terorističke mreže al-Kaide i da je bio upoznat s planovima atentata 11. rujna 2001., prema bazi podataka New York Timesa o zatvorenicima tog zatvora.

Tadžikistanskog zatvorenika Amerikanci optužuju da je bio član radikalnog islamističkog pokreta u Tadžikistanu i da ga je uvježbala al-Kaida, prema istom izvoru.

Nakon prebacivanja te dvojice zatvorenika u Srbiju u Guantanamu preostaje 76 zatvorenika od kojih su 26 proglašeni spremnima za prebacivanje i čekaju zemlju koja će im osigurati zatvor.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je zatvoriti taj zatvor u američkoj bazi na kubanskom otoku, ali ispujenje tog obećanja sada se čini nemogućim prije završetka njegova mandata u siječnju. Bez sporazuma s Kongresom u kojem republikanci imaju većinu, administracija demokratskog predsjednika nije pronašla novo mjesto na američkom tlu za zatočenje 50 zatvorenika, čije prebacivanje nije moguće. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara