Dvor: Otvoren zemljišno-knjižni odjel općinskog suda

U DVORU na Uni danas je na prigodnoj svečanosti otvoren Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda, a u njega su vraćene zemljišne knjige s dokumentima za 49 katastarskih općina koje su pripadnici srpske paravojske odnijeli u Srbiju i Crnu Goru (SiCG) tijekom akcije "Oluja" u kolovozu 1995., a koje su Hrvatskoj vraćene 19. prosinca prošle godine.

Zemljišno-knjižni odjel otvorio je predsjednik Županijskog suda u Sisku Danko Kovač, koji je istaknuo da su povratom zemljišnih knjiga, vraćenih u Hrvatsku na inicijativu ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, koja ih je od predstavnika SiCG osobno preuzela 19. prosinca prošle godine, stvoreni uvjeti za nastavak rada gruntovnice u dvorskom Općinskom sudu.

Napomenuo je da građani općine Dvor od "Oluje" do sada, zbog nepostojanja zemljišnih knjiga, nisu mogli rješavati imovinsko-pravne odnose i da se nisu mogle voditi ostavinske sudske parnice.

Kovač je istaknuo da su knjige vraćene u dobrom stanju i da ih je proteklih dana pregledalo šest vrsnih stručnjaka, koji su utvrdili da je tijekom okupacije Dvora srpska paradržavna vlast u njima zabilježila i provela samo 300 promjena. Vraćene i od stručnjaka pregledane zemljišne knjige i pripadajući dokumenti danas su građanima 49 katastarskih općina s dvorskog područja predani na redovnu i javnu upotrebu.

Na povratu zemljišnih knjiga i pomoći u otvaranju gruntovnice zahvalio je vršitelj dužnosti predsjednika Općinskog suda Dvor Mirko Đukić, dok se u ime općine Dvor zahvalio njezin načelnik Nikola Carić.

Upozoreno je da općini Dvor još nisu vraćene matične knjige koje su predstavnici srpske paradržavne vlasti odnijeli sa sobom u "Oluji" u kolovozu 1995. te su podržane aktivnosti hrvatske Vlade da se te knjige vrate iz SiCG, kao što su vraćene zemljišne knjige.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara