"Džihad Jane"- Amerikanka koja je regrutirala teroriste

Tekst: F.M.
Foto: foxnews.com


AMERIKANKA iz Pennsylvanije optužena je da je pružala financijsku pomoć teroristima i sudjelovala u zavjeri čiji je cilj bilo ubojstvo osobe u stranoj zemlji, objavilo je danas američko ministarstvo pravosuđa.

47-godišnja Colleen LaRose, poznata i kao "Džihad Jane" ili "Fatima Rose" je zajedno s pet neimenovanih suradnika regrutirala ljude preko interneta da "vode nasilni džihad u Južnoj Aziji i Europi, a regrutirala je i žene koje su imale putovnice da putuju u Europu i pružaju podršku teroristima", navodi se u optužnici.

LaRose i njeni suradnici, kojima prijeti doživotna kazna, koristili su internet kako bi komunicirali jedni s drugima i kovali planove, koji su uključivali "žrtvovanje vlastitog života, pribavljanje novca teroristima, pribavljanje putovnica i sredstava izbjegavanja putnih ograničenja u svrhu vođenja nasilnog džihada".

U jednoj je trenutku Džihad Jane ukrala američku putovnicu kako bi osigurala međunarodno terorističko djelo. Dobile je "direktnu naredbu da ubije građanina Švedske, te da to učini na način koji bi zastrašio cijeli 'nevjernički' svijet", navodi se.

Ona je pristala to učiniti, i otputovala u Švedsku, gdje je na internetu tražila svoju metu kako bi provela zadatak. Nije objašnjeno kako ju se spriječilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara