Džihadist ISIS-a iz BiH osuđen na tri godine zatvora

Džihadist ISIS-a iz BiH osuđen na tri godine zatvora
Screenshot: YouTube

SUD Bosne i Hercegovine izrekao je kaznu od tri godine zatvora Munibu Ahmetspahiću, bosanskohercegovačkom državljaninu koji se borio u redovima islamističkih terorističkih organizacija na području Sirije i Iraka, prenijela je u srijedu Balkanska istraživačka mreža (BIRN), portal specijaliziran za praćenje pravosudnih procesa.

Trogodišnja zatvorska kazna Ahmetspahiću je izrečena na temelju sporazuma o priznanju krivnje kojega je sklopio s Tužiteljstvom BiH.

Ahmetspahić je tako priznao kako je prekršio odredbe Kaznenog zakona BiH kojima je zabranjeno pridruživanje inozemnim paravojnim postrojbama i za takvo kazneno djelo propisana je kazna do deset godina zatvora.

''Vijeće (Suda BiH) je odlučilo prihvatiti sporazum i smatra ga zakonitim. Sud donosi presudu za počinjenje kaznenog djela organiziranja terorističke skupine na način kako je opisano u optužnici i osuđuje ga na tri godine zatvora'', kazao je predsjedatelj sudskog vijeća Branko Perić.

Istragom koju su provele sigurnosne agencije u BiH utvrđeno je kako je Ahmetspahić u Siriji i Iraku boravio od 2013. do 2018. Tamo je ratovao kao pripadnik postrojbi Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), Fronte al-Nusra, ogranka al-Kaide.

Pokušavao i regrutirati

U borbama je teško ranjen i amputirana mu je noga.

Dok je boravio u Siriji i Iraku komunicirao je s drugim državljanima BiH, a neke koji su živjeli u BiH poticao je na pridruživanje islamističkim terorističkim organizacijama.

Sporazum o priznanju krivice znači i njegovu obvezu svjedočenja u slučajevima koji budu vođeni protiv drugih državljana BiH koji su ratovali u Siriji i Iraku.

Ahmetspahić je uoči izricanja presude pred sucima izjavio kako se kaje zbog svega što je učinio ustvrdivši kako je bio izmanipuliran.
''Savjetovao bih omladini da ne nasjedaju na takve stvari. Tko se hoće boriti za pravdu treba se boriti na legalan način'', izjavio je Ahmetspahić. 

On se u BiH dragovoljno vratio u studenome 2018. i odmah je uhićen u sarajevskoj zračnoj luci. Sve vrijeme od tada proveo je u pritvoru, a presuda znači kao će on i ostati iza rešetaka, sve dok isteka trogodišnje zatvorske kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara