Džihadist u Francuskoj dobio 16 godina zatvora zbog odlazaka u Siriju

Džihadist u Francuskoj dobio 16 godina zatvora zbog odlazaka u Siriju
Ilustracija: EPA

FRANCUZ alžirskog podrijetla, veteran džihada obučavan u Bosni i u Afganistanu Ahmed Laidouni, osuđen je u Parizu na 16 godina zatvora nakon nekoliko boravaka u Siriji između 2012. i 2104., što on opovrgava. 

To je jedna od najtežih kazni koje je odredio pariški sud koji nekoliko godina sudi džihadistima koji su se vratili iz Sirije.

Zbog ponavljanja nedjela mu je određena najstroža kazna

Terorističko udruživanje sud kažnjava s 10 godina zatvora, ali tom je 50-godišnjaku zbog ponavljanja nedjela određena stroža kazna.

Godine 2004. Laidouni je osuđen na 7 godina zatvora jer je bio dio "afganistanskih podružnica" u Francuskoj, a tijekom procesa nijekao je paravojnu obuku u Bosni i u Afganistanu.

Nakon izdržavanja te kazne osumnjičen je da je boravio u Siriji nekoliko puta između 2012. i 2014. u Fronti Al-Nusra, džihadističkoj skupini povezanoj s Al-Kaidom. On demantira te optužbe i objašnjava da je tijekom tih brojnih putovanja boravio na poslovnim putovanjima u Turskoj.

Laidouni je uhićen u Maroku 2014. gdje je tada priznao da je boravio u Siriji, ali njegovi odvjetnici tvrde da je to priznanje bilo iznuđeno mučenjem i traže da bude oslobođen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara