Džihadisti se sukobili sa snagama sirijskog režima, poginulo 44 ljudi

Džihadisti se sukobili sa snagama sirijskog režima, poginulo 44 ljudi
Foto: EPA

DŽIHADISTI su pokrenuli ofenzivu na snage režima na granicama njihovog uporišta na sjeverozapadu Sirije i u borbama je ubijeno 18 džihadista i 26 vojnika, javila je nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

O pokrajini Idlib, kojom dominiraju džihadisti Hajat Tahrir al-Šarm (HTS, bivši ogranak al-Kaide) posljednjem velikom uporištu džihadista, Moskva i Ankara su sklopile sporazum i osnovale demilitariziranu zonu.

Od kraja travnja su prorežimske i ruske snage intenzivirale zračne napade na neka područja koja su u rukama HTS-a u Idlibu i u susjednoj pokrajini Hami.

U utorak su džihadisti izveli protunapad u selu Kafr Nabuda na sjeveru Hame koje su sirijske snage zauzele 8. svibnja, naveo je SOHR.

Ubijeno 18 džihadista

U sukobima je ubijeno 18 džihadista i pet sirijskih vojnika. Ukupno je u utorak poginulo 26 pripadnika snaga režima, precizira ta organizacija.

Sirijsko zrakoplovstvo izvelo je napade na tom području, a rusko zrakoplovstvo djeluje na jugu Idliba, dodaje isti izvor.

Službena agencija Sana navodi da su terorističke skupine, kako nazivaju skupine koje se protive sirijskom režimu, ispalile rakete na zapadni dio Alepa, koji drži režim, pri čemu je ranjeno šest civila.

Najmanje 180 civila je ubijeno u sukobima od 30. travnja, navodi SOHR.

Od kraja travnja je zbog bombardiranja juga Idliba i sjevera Hame izbjeglo više od 150.000 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

U petak je UN na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti upozorio na opasnost od izbijanja humanitarne katastrofe u Idlibu ako se nasilje nastavi.

U Siriji od 2011. godine bjesni rat u kojem je poginulo više od 370.000 i raseljeno više milijuna ljudi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara