EBU osuđuje ograničenja nametnuta novinarima u Iraku

EUROPSKA unija za radio i tv difuziju (EBU) osudila je u četvrtak ograničenja koja je američka vojska nametnula novinarima u Iraku koji pokušavaju pratiti događaje bez pratnje američkih i britanskih potrojbi.

EBU, koji, među inim, okuplja BBC, RAI, ARD, ZDF i francuske kanale, upozorava da američke i britanske snage tjeraju tzv. "unilateralne" novinare koje zateknu u južnom Iraku a da nisu dodijeljeni (embedded) nijednoj postrojbi.

"Politika Središnjeg američkog zapovjedništva aktivno ograničava neovisno prikupljanje vijesti u južnom Iraku", navodi se u priopćenju glavnog tajnika EBU-a Jeana Stocka objavljenom u Kuvajtu.

Stock ističe kako je takav tretman osobito usmjeren protiv medijskih organizacije iz zemalja čije snage ne sudjeluju u ratu u Iraku.

Zbog takve su politike neke novinarske ekipe na jugu Iraka dovedene u opasnost jer su prisiljene raditi u tajnosti, ističe on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
EBU podsjeća da je u početku pozdravio odluku američke vojske da novinare uključi u postrojbe kako bi izvještavali s linije bojišnice, no, ističe, tim je uključivanjem (embedment) obuhvaćen samo malen broj europskih novinara.

Američka vojna glasnogovornica u Kuvajtu rekla je da ne zna ništa o novinarima koje se prisilno vraća u Kuvajt.

Jedan britanski časnik u Kuvajtu objasnio je da je južni Irak još uvijek nesigurno područje.

"Područje sukoba nije sigurno. Nije vam u interesu da budete ondje", rekao je pukovnik Chris Vernon. "Vama iz medija ondje su već ginuli ljudi", dodao je.

U ratu u Iraku dosad su poginula četvorica novinara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara