Eggenburg: Hrvatska na međunarodnom skupu o proširenju EU

PROŠIRENJE EU je povijesni korak, a izazovi koje nosi sa sobom godinama će se rješavati, naglašeno je na trodnevnoj europskoj konferenciji u Eggenburgu u Donjoj Austriji, koja završava u subotu i koja je okupila oko 300 sudionika iz zemalja koje će 1. svibnja pristupiti EU, zemalja kandidata te Hrvatske kao jedine od država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja.

To je prvi međunarodni skup novoosnovane Europske akademije za istraživanje, civilno društvo i integraciju - EALIZ. Skup se održava pod pokroviteljstvom austrijskog Ministarstva vanjskih poslova i pokrajinske vlade Donje Austrije.

"Ne želimo razvijati nikakve nove teorije, nego pratiti proširenje i pritom pomoći rješavati probleme ljudi i društva kod integracije u EU", rekao je inicijator i voditelj EALIZ-a Heinrich Badura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatska je za nas posebno važna; to je stav i austrijske vlade. Smatramo da je na temelju zajedničkih opredjeljenja prema europskim vrijednostima važno pružiti joj mogućnost suradnje i da bude s nama", kazao je voditelj novoosnovane Europske akademije s obzirom na činjenicu da je Hrvatska jedina od država koje su u Procesu stabilizacije i pridruživanja prisutna na tom skupu.

Prema njegovim riječima, Eggenburg je mjesto susreta europskih stručnjaka koji u dijalogu i razmjeni mišljenja i iskustava traže nove puteve kako prevladati napetosti u Europi i rješavati probleme koje sa sobom nosi proširenje.

Sudjelujući u raspravi na tom međunarodnom skupu, hrvatski veleposlanik u Austriji Dražen Vukov Colić pozdravio je osnutak EALIZ-a, ocijenivši ga "kao vrlo poticajno mjesto na kojem će se moći izmijeniti europska iskustva kao pomoć u davanju svakodnevnih odgovora na izazove europskih integracija". Govorio je o aktualnom političkom i gospodarskom stanju u Hrvatskoj naglasivši "čvrsta opredjeljenja nove hrvatske Vlade i naroda" ubrzanom hrvatskom putu približavanja i priključenja EU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara