Egipat i Izrael "vrlo blizu" sporazumu o granici

JERUZALEM i Kairo su "vrlo blizu" sporazumu koji bi Egipćanima omogućio dovođenje većeg broja vojnika u pogranično područje čime bi se pokušalo spriječiti krijumčarenje oružja u pojas Gaze, izjavio je u ponedjeljak izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom.

Egipatska suradnja mogla bi biti iznimno važna Izraelu ako Jeruzalem povuče svoju vojsku s granice između Egipta i pojasa Gaze, čime bi Palestinci dobili neometan prolaz do Egipta prvi put otkako je Izrael 1967. okupirao Gazu.

Za sporazum ne bi trebali ikakvi amandmani na izraelsko-egipatski mirovni sporazum iz 1979. godine, koji određuje kolike snage Egipat može rasporediti na granici, rekao je Shalom na konferenciji za novinare nakon razgovora sa savjetnikom egipatskog predsjednika Osamom el-Bazom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko mjeseci razgovaramo o pronalaženju načina kojim bi se Egiptu omogućio veći broj vojnika u njegovom dijelu Rafaha kako bi spriječili krijumčarenje palestinskog oružja kroz tunele", rekao je.

"Sad smo vrlo blizu provedbi takvog dogovora između Izraela i Egipta koji će Egipćanima omogućiti da sa svoje strane granice imaju više od 100 vojnika", rekao je Shalom.

Baz je pred novinarima naglasio da "nije riječ o tome da Egipat radi išta posebno u korist Izraela. "Smatramo da Egipat može odigrati ulogu kojom će pomoći da se u palestinskim područjima postigne stabilnost", rekao je Baz.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara