Egipat nakon tri godine dobio parlament, dominiraju pristaše predsjednika al-Sisija

Egipat nakon tri godine dobio parlament, dominiraju pristaše predsjednika al-Sisija

Foto: Hina

NOVI egipatski parlament održao je u nedjelju konstituirajuću sjednicu, više od tri godine nakon što sud raspustio prijašnji saziv u kojemu su dominirali islamisti.

Zastupnici, njih 596, položit će prisegu, a očekuje se i da će biti izabran predsjednik parlamenta kojim dominiraju pristaše egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija. Prijašnji saziv, izabran nakon pobune 2011. protiv diktatora Hosnija Mubaraka, u kojemu su dominirali islamisti, raspušen je sredinom 2012. nakon što je sud poništio izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je dovelo do ustavne krize koja je razbuktala napetosti između Muslimanskog bratstva na čelu s prvim izabrnaim predsjednikom Mohamedom Mursijem i sekularne oporbe.Sukob je kulminirao masovnim prosvjedima protiv Mursija. Al-Sisi, koji je tada bio šef oružanih snaga, svrgnuo je s vlasti islamističkog čelnika.

Vlasti su priopćile da su parlamentarni izbori posljednji korak plana za ponovnu uspostavu demokracije u zemlji. Najviše mjesta pojedinačno, 65,  dobila je Stranka slobodnih Egipćana desnog centra čiji je osnivač kršćanski tajkun Naguib Saviris.

Mohamed Abu al-Gar, čelnik Egipatske socijaldemokratske stranke - jedine oporbene stranke koja je ušla u parlament, rekao je u subotu da su izbori bili namješteni.Moćne sigurnosne službe u zemlji izvršile su pritisak prilikom odabira kandidata, kazao je on u intervjuu za novine El Watan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara