Egipćani stvaraju velike zalihe "Bremerovih dinara"

Egipćani stvaraju velike zalihe "Bremerovih dinara"
MILIJUNI novih iračkih dinara polako ulaze u Egipat a, Egipćani svih uzrasta kupuju ih na crnom tržištu u nadi da će ih moći dobro unovčiti u očekivanom predstojećem procvatu iračkog gospodarstva.

Egipatska vlada još ne priznaje nove iračke dinare koji se prema američkom civilnom upravitelju Iraka Paulu Bremeru nazivaju "Bremerovi dinari". Vrijednost "Bremerovih dinara" sredinom siječnja na crnom je tržištu u Egiptu utrostručena.

Egipatska je vlada upozorila na opasnost od krijumčarenja iračkih dinara te istaknula da zasad nove iračke dinare smatra lokalnom valutom koja se ne može mijenjati u druge valute izvan iračkih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Početkom siječnja jedan je egipatski tvorničar uhvaćen kako skriva veliku svotu iračkih dinara - koji bi u Iraku vrijedili 91 tisuću dolara, a u Egiptu dosežu vrijednost od 295 tisuća dolara.

Egipatske vlasti nedavno su uhitile jednog Egipćanina i jednog Jordanca koji su u plastičnoj vreći za smeće krijumčarili 8 milijuna iračkih dinara.

Egipatski zakon ne zabranjuje posjedovanje stranih valuta, ali putnici moraju carinicima reći da posjeduju strani novac. Dužnosnici egipatskih zračnih luka kažu da su dobili posebnu naredbu da zaplijene pronađene iračke dinare.

Bremer je 15. listopada prošle godine uveo novu iračku valutu koja je zamijenila novčanice s likom svrgnutog iračkog vođe Sadama Huseina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara