Egipćanin osuđen zbog špijuniranja za Izrael

SUD U Kairu osudio je 31-godišnjeg Mohammeda el-Attara, koji ima dvojno egipatsko-kanadsko državljanstvo, za špijuniranje u korist izraelske tajne službe Mossad na 15 godina zatvora.

Trojica Izraelaca kojima je uz el-Attara suđeno u odsustvu također su osuđeni na 15 godina zatvora. Suđenje je trajalo od 24. veljače.

El-Attar je priznao da je špijunirao za Izrael i dao je detaljni prikaz toga kako je koristio novac i seks da bi vrebao na homoseksualne studente u Kanadi i Egiptu i nakon toga iz njih izvlačio informacije koje je proslijeđivao izraelskim agentima, trojici koji su osuđeni zajedno s njim.

On je kasnije povukao to priznanje i rekao da ga je dao pod torturom za vrijeme ispitivanja. Tortura je, po njegovoj obrani, uključivala elektrošokove. No, tužiteljstvo je osporilo te navode i inzistiralo na tome da je priznanje dano bez prisile.

Navodno priznanje kaže da je 2001. pobjegao iz Egipta u Tursku, gdje je nakon izdavanja lažnog čeka tražio azil UN-a. Tamo je navodno prešao na kršćanstvo, nakon čega je otišao u Kanadu i nastavio sa špijuniranjem u korist Mossada. U Egiptu je uhićen 1. siječnja ove godine, kad je s obitelji došao u posjet.

Izraelci su rekli da su za njega čuli tek preko medija. Protiv ove presude, u čijem obrazloženju stoji: "Dopustio je da ga zavede Sotona, zanemarivši vrijednosti svoje zemlje i prodavši ju vragu", nema mogućnosti žalbe.

Egipatska policija inače je, po navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, poznata po tome da koristi fizičko i seksualno zlostavljanje pri iznuđivanju priznanja.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara