Eide: Došlo vrijeme za prenošenje ovlasti na kosovske institucije - tisakIzvještaj o Kosovu, kojega je prije tri tjedna sačinio posebni izaslanik glavnog tajnika OUN-a Kai Eide, stigao je u urede UNMIK-a u Prištini, objavili su u petak kosovski mediji, posebice ističući ocjenu iz izvješća o potrebi prenošenja ovlasti na kosovske institucije i konačnog rješenja statusa Kosova.L

Prema pisanju tiska, Eide je u svome izvještaju, sačinjenom nakon nekoliko posjeta i brojnih razgovora vođenih na Kosovu, u Beogradu, Beču, Bruxellesu i u New Yorku poslije kosovskih ožujskih nereda, opisao Kosovo kao područje u kojemu stalno rastu frustracije i razočarenje, koje je prisutno u svim djelovima kosovskoga društva - kod Albanaca, Srba i drugih manjina. Prema pisanju tiska, u izvješću na 18 stranica navodi se da se aktualna politika UNMIK-a kod građana doživljava kao statična te nesposobna odgovoriti na postojeće probleme s kojima se suočava Kosovo. U izvješću se također, prema pisanju medija, navodi "kako je došlo vrijeme za prenošenje ovlasti iz osmog poglavlja (koje se odnosi na šefa UNMIK-a) na kosovske institucije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvješću se ističe i potreba pokretanja rješenja konačnog statusa Kosova. Ocjenjuje se da će se to pozitivno odraziti na cijelu regiju te upozorava da bi teritorijalna podjela Kosova po etničkim linijama imala opasan učinak za regiju u cijelini.

Mediji u Prištini ocjenjuju kako je Eideov izvještaj posljednja šansa za proces stabiliziranja stanja na Kosovu i pripremu kosovskog društva za najvažniju fazu definiranja konačnog statusa.

(Hina) xbb ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara