EK daje 11 milijuna eura za evakuaciju građana zemalja u razvoju iz Libanona

EUROPSKA komisija u srijedu je namijenila 11 milijuna eura za evakuaciju oko 10.000 građana zemalja u razvoju iz Libanona.

"Komisija će iskoristiti Mehanizam za brze reakcije kako bi odgovorila na poziv zemalja u razvoju da se pomogne u povratku njihovim građanima", kaže se u priopćenju Komisije.

"Tim paketom pomoći će se u evakuaciji najosjetljivijih skupina ljudi, posebno žena i djece. Program će pomoći libanonskim vlastima i zemljama u razvoju da evakuiraju one koji su ostali u Libanonu, daju potporu i liječniku pomoć evakuiranima koji se nalaze u tranzitnim zemljama, posebno u Siriji, Jordanu i na Cipru, te pomognu u njihovoj repatrijaciji", dodaje se.

"EU čini sve što je u njezinoj moći kako bi pomogla civilima svih nacionalnosti uhvaćenima u sukob. Uz sve ono što je učinjeno kako bi se pomoglo državljanima zemalja EU da odu iz Libanona, ključno je da i građane trećih zemalja dovedemo na sigurno. Danas najavljeni paket značit će brzu pomoć onima koji je najviše trebaju te će pomoći da se izbjegne nova humanitarna kriza u tranzitnim zemljama", rekla je europska povjerenica za vanjske odnose i europsku susjedsku politiku Benita Ferrero-Waldner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona bi zajedno s finskim ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom trebala u četvrtak i petak posjetiti Bliski istok kako bi razgovarala s vodećim osobama u Izraelu, na Palestinskim teritorijima i u Libanonu.

Na početku sukoba u Libanonu je bilo između 100 i 200 tisuća radnika iz zemalja u razvoju, a vlasti mnogih od tih zemalja nemaju sredstva ni načine da pomognu u evakuaciji svojih građana. Najveće skupine radnika potječu iz Šri Lanke, Filipina, Etiopije i Bangladeša, značajne skupine su i iz Gane, Vijetnama i Nepala, te manji broj iz istočne Europe i Rusije, kaže Komisija.

Mnogi od njih već su evakuirani preko Sirije i Jordana, neki i preko Cipra, a te zemlje imaju limitirane kapacitete za pomoć evakuiranima. S obzirom na broj stranaca u Libanonu, broj ljudi koji se žele vratiti svojim kućama mogao bi u bliskoj budućnosti značajno narasti što će biti sve veći teret za susjedne zemlje.

"Podupirući tranzitne zemlje program će smanjiti potencijalni destabilizirajući učinak velikog vala izbjeglih u regiji, te pomoći da se osigura da ceste ostanu otvorene za sadašnje i buduće evakuacije", dodaje se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara