EK POZIVA ITALIJU DA NE PRIJEČI RAD TURISTIČKIM VODIČIMA IZ EU

Europska komisija zatražila je od vlade u Rimu da turističkim vodičima, pratiteljima grupa iz drugih država članica Europske unije, dopusti rad na turističkim lokacijama Italije.

Svoj zahtjev Komisija je iznijela u obliku argumentiranog mišljenja, no izostane li zadovoljavajući odgovor, Komisija može Italiju prijaviti Europskom sudu pravde.

Europski sud pravde je 1991., u članku o slobodi pružanja usluga presudio da zemlje članice ne smiju od pratitelja turističkih skupina zahtijevati specifične nacionalne kvalifikacije. Iznimke su dopuštene samo "za muzeje ili povijesne spomenike koje je moguće obići jedino u pratnji profesionalnog i specijaliziranog vodiča".

Italija je na tadašnju presudu reagirala objavom neobično dugog popisa turističkih 'poslastica' s više od 2500 'iznimaka', pa su to primjerice cijeli grad Vencija, povijesna središta 30 gradova punih znamenitosti kao što su Rim, Firenca, Siena i Perugia i druga zanimljiva odredišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice su onemogućavanje stranih turističkih vodiča da svojim gostima valjano protumače povijesne znamenitosti jer ih u tome sprječava talijanska policija koja im katkad na licu mjesta naplati i kaznu.

Komisija drži da veličina i domet talijanske liste prelazi granice iznimaka koje je predvidio Sud.

(Hina) xrt ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara