Ekološka katastrofa u parku prirode "Papuk"

U PARKU prirode "Papuk" uz prometnicu Kutjevo-Orahovica nalazi se 15-ak odbačenih bačava s opasnim tvarima, katranskom smjesom, te velike količine otpadnog asfaltnog materijala odbačena u potok Rikino Vrelo, izjavio je danas inspektor zaštite prirode Željko Vuković.

"Vidljivo je kako je iz odbačenih bačava više dana istjecala opasna tvar u zaštićeni dio Parka prirode Papuk i u potok Rikino Vrelo, što je prava ekološka katastrofa", rekao je inspektor Vuković iz Ministarstva zaštite okoliša koji je danas obišao otpad.

Pretpostavivši da je iscurilo više od sto litara opasna otpada, rekao je da je upitno kako će se priroda od toga oporaviti.

Vuković je rekao da je na očevid došao na poziv Nadzorne službe Javne ustanove Parka prirode "Papuk" koja je prije sedam dana otkrila nepravilnosti i reagirala na njih, no bez uspjeha.

Nadzornik u Parku prirode Časlav Sikora izjavio je kako je, čim je uočen opasan otpad, zatraženo od izvođača radova Cesta d.d. "Požega" u sastavu koncerna Kameningrad iz Velike, koji na prijevoju Petrovu vrhu rekonstruira i popravlja prometnicu, da ukloni opasni otpad. No izvođač radova do danas nije reagirao premda je obećao te smo pozvali inspektora zaštite prirode, rekao je. Inspektor Vuković je izjavio da izvođač radova nije dostavio Parku prirode uvjete zaštite prirode te pretpostavlja da ih i nema, što je još jedan velik propust.

Zbog promjena i oštećenja u zaštićenu dijelu prirode bit će podnesena prekršajna, a za odlaganje asfaltnog otpada u potok Rikino Vrelo i oko njega kaznena prijava Državnom odvjetništvu u Požegi. Vuković je rekao i da je o svemu već danas izvijestio ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivu Banca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je kako bi "bilo najdjelotvornije da se takvim poduzećima onemogući sudjelovanje na natječajima za poslove kojima je ulagač država, posebice za poslove u zaštićenim dijelovima prirode".

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode "Papuk" Ivica Samardžić rekao je kako je "riječ o pravoj ekološkoj katastrofi jer je opasan otpad ugrozio biljni svijet, tlo i okoliš parka". Dodao je kako je "apsurd to veći što je taj otpad bačen uz ploču Parka prirode što govori o bahatosti počinitelja".

Bogatstvo bioraznolikosti Parka prirode "Papuk" golemo je po broju biljnih vrsta kojih je na razmjerno malom prostoru više od 1160, među kojima je velik broj zaštićenih, posebno ugroženih i rijetkih biljnih vrsta.

Najnovije onečišćenje "pravo je divljaštvo, jer je riječ o području bogatu čistom i pitkom vodom, brojnim izvorištima, a upravo zbog hidroloških, geoloških i bioloških osobitosti Papuka taj je dio Slavonije proglašen zaštićenim", kazao je Samardžić.

Tehnička voditeljica izvođača radova Cesta d.d. "Požega" Mirjana Pajić izjavila je kako "ne zna ni za istjecanje katranske smjese, ni da je asfaltni otpad odložen u potok i pored potoka, niti da je Park prirode njezinu tvrtku o tome izvijestio prije nekoliko dana". "Već danas ću naložiti da se sve bačve i ostali otpad ukloni i sve dovede u prvotno stanje", rekla je Mirjana Pajić.

(Hina) vs ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara