Ekološka katastrofa u SAD-u: Naftna mrlja će BP stajati 3 milijarde dolara?

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

BRITISH PETROLEUM će skupo stajati ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu, s obzirom na to da iz njihove bušotine već više od deset dana u more istječe gorivo koje se skuplja duž obale Louisiane.

Prema sadašnjim američkim zakonima, vlasnik bušotine je dužan podmiriti račun za sve troškove čišćenja. U ovom slučaju te će troškove morati platiti BP i manji partneri Anadarko i Mitsui. Dnevni troškovi čišćenja mrlje, kada ona još ne dođe do obale, su 6 milijuna dolara na dan. Ti troškovi uključuju rad podmornica koje pokušavaju zatvoriti curenje nafte te skupljanje i uklanjanje nafte iz vode.

Troškovi do 3 milijarde dolara

Usto će morati platiti i sve dodatne poslove koje su obavile američka Obalna straža i vojska. Ti će troškovi još porasti kada više nafte dođe do obale. "To je trenutak kada će troškovi ozbiljno porasti", kazao je CNN-u potpredsjednik tvrtke SL Ross Steve Potter. SL Ross je specijalizirana tvrtka za konzultiranje u slučajevima čišćenja nafte. Potter kaže kako treba mnogo više radne snage za čišćenje na obali, nego na moru pa su zato i troškovi veći.

Stručnjaci tvrde kako su troškovi, kada se mora čistiti obala, dvostruko veći nego oni kada se nafta skuplja samo u vodi. Neke procjene govore kako će za ovu ekološku katastrofu BP morati izdvojiti i do 3 milijarde dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara