Ekološki aktivisti prosvjedovali na londonskom aerodromu, zbog njih kasnio let

Ekološki aktivisti prosvjedovali na londonskom aerodromu, zbog njih kasnio let
Foto: EPA

AKTIVISTI ekološkog pokreta Extinction Rebellion prosvjedovali su jutros u zračnoj luci London City koju su kanili paralizirati i mirno zauzeti tijekom tri dana, a uspjeli su izazvati kašnjenje jednog leta.

Jedan aktivist ušao je u avion, zbog čega je let kasnio

Policija je navela da je uhitila nekoliko osoba izvan zračne luke i jednu u zrakoplovu na pisti.

"Ciljati zračnu luku i ovako ometati putnike je potpuno neprihvatljivo i neodgovorno. Osobe koje krše zakone su uhićene i bit će procesuirane", prema policijskom priopćenju.

Jedan aktivist prosvjedovao je u zrakoplovu za Dublin u koji se ukrcao, što je snimljeno i postavljeno na društvene mreže. On je izazvao kašnjenje leta kompanije Aer Lingus. Evakuiran je iz zrakoplova čiji je let kasnio.

Zračna luka London City pozvala je putnike da provjere stanje svojih letova prije dolaska u zračnu luku.

Aktivisti su sjedili na prilazima zračnoj luci i pjevali ili skandirali slogane.

Dvojica su se popela na krov ulaza u aerodrom

Jedna aktivistica rekla je da im je cilj istaknuti do koje mjere osobe koje često putuju zrakoplovom i oni koji poslovno putuju nanose štete planetu.

"Godinama smo prosvjedovali, potpisivali peticije, pisali pisma i ništa se nije promijenilo. Sada moramo poduzeti nešto drugačije", dodala je 56-godišnja Catherine.

Dvojica aktivista popela su se na krov ulaza u zračnu luku, gdje su objesili ružičasti transparent "Naš krhki planet umire".

Aktivisti Extinction Rebelliona se protive proširenju te zračne luke dok traje kriza klime i "ekološka hitnost" koju je proglasio parlament, kao i obveze vlade da do 2050. postignu nultu stopi emisija ugljika.

U Velikoj Britaniji i drugim zemljama oni traže da se taj rok pomakne na 2025. godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara