Ekonomist objasnio: Penzije u Hrvatskoj nisu male - ako imate 40 godina staža

Ekonomist objasnio: Penzije u Hrvatskoj nisu male - ako imate 40 godina staža
Foto: Pixsell/Miranda Cikotic/Facebook

EKONOMIST Ivica Brkljača na svom je Facebook profilu objavio status u kojem podsjeća na neke činjenice o mirovinskom sustavu u Hrvatskoj, od toga da tek nešto više od pola novca za mirovine dolazi iz doprinosa zbog nepovoljnog omjera umirovljenika i radnika, do toga da mirovine onih koji imaju puni staž - 40 i više godina - zapravo uopće nisu niske. Iznose preko 70 posto prosječne plaće.

Njegov post prenosimo u cijelosti:

"Možda da razjasnimo dvije stvari oko mirovinskog sustava, a koje se ne razumije dobro.

1. Problem neodrživosti mirovinskog sustava (preciznije, prvog stupa međugeneracijske solidarnosti) je u nepovoljnom omjeru radnika i umirovljenika. U Hrvatskoj danas 1,2 radnika financira mirovinu jednog umirovljenika; pa na koji način takav sustav može biti financijski samoodrživ? Koliko bi jednom radniku trebalo uzimati od bruto plaće pa da sadašnji umirovljenik ima pristojnu mirovinu? Ne trebate biti „matematičari“ da shvatite kako je to dvoje, adekvatnost mirovina i samoodrživi sustav, nespojivo i s puno povoljnijim omjerom radnika i umirovljenika.

Od mirovinskih doprinosa skupi se tek 56% sredstava potrebnih za isplatu svih mirovina, a ostatak se nadoda iz državnog proračuna (poreza). U tom kontekstu, jednako je točna tvrdnja da je ovakav mirovinski sustav odavno propao (jer pola sredstava nedostaje), kao i da je neograničeno održiv (jer kolika god rupa bila, nadodat će se iz državnog proračuna - dok se možemo zaduživati).

2. S druge strane, problem niskih mirovina je prvenstveno u nečem drugom, a to je – prekratak mirovinski staž! Znači, prosječna mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, koja iznosi oko 2300 kuna ili 37% prosječne plaće, niska je prvenstveno zato što četiri petine umirovljenika nije odradilo puni staž. Malo ljudi zna za slijedeći podatak: starosna mirovina, određena na temelju punog radnog vijeka od 40 i više godina, krajem prošle godine iznosila je (ne uključujući mirovine ostvarene prema međunarodnim ugovorima) 4309 kn ili nemalih 72% prosječne neto plaće! Ha, tko bi rekao?

Uglavnom, poanta je da treba više raditi pa će i mirovine biti više.

Ipak, jedini ispravan savjet je da štedite sami koliko možete (povrh obveznih mirovinskih izdvajanja). Jedino ćete tako imati kakvu takvu materijalnu sigurnost u mirovini, a oslanjati se samo na državnu mirovinu – nije mudra strategija ni u uređenijim sustavima", napisao je Brkljača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara