Ekonomski rast – zagovaranje reformi slobodnog tržišta

DRUGI International Leaders Summit pod nazivom "Ekonomski rast: zagovaranje reformi slobodnog tržišta" okupio je vodeće svjetske stručnjake za gospodarske reforme s ciljem promicanja reformi usmjerenih na uspostavu slobodnog tržišta i stvaranja još povoljnijeg poslovnog okruženja koje će pogodovati bržem gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta.

Svjetski stručnjaci za gospodarske reforme koji sudjeluju u tranzicijskim procesima u baltičkim zemljama, Slovačkoj, Rumunjskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe sudjelovali su u poticajnim raspravama o tržišnim reformama te smjernicama i promjenama važnim za daljni gospodarski razvoj Hrvatske.

Vodeći hrvatski poslovni ljudi i političari imali su priliku informirati se o uspješno provedenim reformama te saznati više o učinkovitim modelima njihove provedbe koji mogu pridonijeti gospodarskom razvoju Hrvatske.

Na samitu se raspravljalo o uspješnim primjerima uvođenja jedinstvene stope poreza, mirovinskoj reformi, reformi radnog zakonodavstva, učinkovitoj, brzoj i transparentnoj privatizaciji, promicanju ekonomskih sloboda i napretka, pravu vlasništva i vladavini zakona, privatizaciji i deregulaciji, stvaranju povoljnog gospodarskog okruženja te zagovaranju principa privatnog poduzetništva.

Dr. Alvin Rabushka, stariji suradnik, Hoover Institution i bivši savjetnik predsjednika Reagana za poreznu politiku, u svom je govoru predstavio uspješne modele primjene jedinstvene stope poreza u nekoliko tranzicijskih država i u novim članicama Europske unije. Na samitu su također predstavljena iskustva Češke, Poljske, Slovenije i Hrvatske, zemalja koje su na putu provođenja ekonomskih reformi. Raspravu o promicanju ekonomskih sloboda i napretka dr. Daniel Mitchell, stariji suradnik i stručnjak za poreznu politiku i gospodarstvo, The Heritage Foundation, i John Willman, pomoćnik glavnog urednika Financial Timesa, usmjerili su na rješenja koja osiguravaju gospodarski rast, u prvom redu kroz vladavinu prava, borbu protiv korupcije i zaštitu prava vlasništva.

Dr. José Piñera, kreator ekonomskih reformi i bivši čileanski ministar rada i mirovinskog osiguranja, u svom je obraćanju sudionicima samita govorio o mirovinskim fondovima kao generatorima ekonomskog rasta.

O temama ključnim za gospodarski razvoj Hrvatske govorili su i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Damir Polančec, ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, kao i mnogi drugi domaći i inozemni stručnjaci iz svijeta politike i gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara