Ekshumiran lijes pape Ivana Pavla II, beatifikacija drugi najposjećeniji događaj u povijesti Vatikana

Ekshumiran lijes pape Ivana Pavla II, beatifikacija drugi najposjećeniji događaj u povijesti Vatikana

Foto: AFP

DRVENI lijes u kojemu se nalaze posmrtni ostaci pape Ivana Pavla Drugog ekshumiran je uoči njegove beatifikacije u nedjelju. Njegov lijes dosad je bio u kripti ispod Bazilike sv. Petra, a nakon što bude proglašen blaženim njegov lijes bit će  stavljen ispod oltara kapelice koja se nalazi pored Michelangelove Piete.

Ekshumaciji su prisustvovali kardinal Stanislaw Dziwisz, njegov osobni tajnik i njegova desna ruka desetljećima, te poljska časna sestra koja je 27 godina vodila kućanstvo pape Ivana Pavla II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Papa Ivan Pavao II bit će beatificiran u nedjelju, 1. svibnja na blagdan Božanskog milosrđa. Očekuje se da će beatifikaciji prisustvovati stotine tisuća vjernika, te da će to biti jedan od najvećih događaja u Vatikanu, odnosno drugi najveći događaj nakon njegove smrti 2005. godine.Pristup na najpoznatiji vatikanski trg i okolne ulice bit će besplatan, a ulazak na mjesto slavlja regulirat će policija.

Podsjetimo, početkom godine Kongregacija za pitanja svetaca je odobrila prvo čudo Ivana Pavla II. Kongregacija je potvrdila da je francuska časna sestra Marie Simon-Pierre čudesno ozdravila od Parkinsonove bolesti upravo uz pomoć pape Ivana Pavla II, koji je i sam bolovao od te bolesti. U skladu s crkvenim pravilima, za beatifikaciju je potrebno jedno čudo, a za proglašenje svetim dva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara