Ekskluzivne fotografije: Davor Šuker u društvu Krojfa na grobu Ante Pavelića

Foto: Index

NA VRHUNCU prljave kampanje izbora za predsjednika HNS-a, Index je došao u posjed fotografija koje glavnu zvijezdu izbora i planetarno najpoznatijeg hrvatskog nogometaša prikazuju u nimalo laskavom društvu.

S istaknutim pripadnicima zagrebačkog podzemlja Zoranom Petrovićem Ivicom i Miljenkom Žajom Krojfom, nasmiješen pozira na grobu ustaškog poglavnika Ante Pavelića, ratnog zločinca i suradnika okupatora u Drugom svjetskom ratu, koji je kao prvi čovjek NDH režima izravno odgovoran za smrt desetaka tisuća ljudi.

Fotografija nastala 1996. na madridskom groblju

Fotografija je nastala 1996. na madridskom groblju Cementerio Sacramental de San Isidro, na kojem je 1959. pokopan Ante Pavelić, jer se vođa ustaškog režima nakon rata i bijega u Argentinu skrasio u frankističkoj Španjolskoj, gdje je i umro.

Šukeru, koji je tada bio na vrhuncu španjolske karijere prelaskom iz Seville u Real, na Poglavnikovom grobu društvo prave dva lica dobro poznata sa stranica crnih kronika, što nije čudno, jer poznata je Šukerova sklonost "žestokim momcima sa zagrebačkog asfalta", ali do ovih fotografija nije se znalo i da je štovatelj Ante Pavelića.

S nasljednikom kralja zagrebačkog podzemlja Zlatka Bagarića

Mnogi Hrvati koji se zateknu u Madridu skoknu do Pavelićevog groba i ovjekovječe taj trenutak, ali to definitivno nema istu težinu, kao kad to napravi bez konkurencije globalno najpoznatiji Hrvat, čije je ime prva asocijacija za Hrvatsku u bilo kojem kutku svijeta i čije ime otvara sva vrata, a ne samo ona predsjedničkog ureda u Rusanovoj.

Uz Šukera su: pokojni Zoran Petrović Ivica (umro 2008. od posljedica čeonog raka), jedan od osumnjičenika u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije, u kojem mu se sudilo kao naručitelju ubojstva, za što je oslobođen. Petrović je važio za nasljednika kralja zagrebačkog podzemlja, ubijenog Zlatka Bagarića, koji je također bio bliski prijatelj Davora Šukera i koji je zahvaljujući povezanosti sa Zlatnom kopačkom, na utakmice putovao istim avionom kao i hrvatski reprezentativci.

Osim Petrovića, pored Pavelićevog groba Šukeru društvo pravi Miljenko Žaja Krojf, koji je na Petrovićevom pogrebu u povorci nosio pokojnikovu sliku. On je također bio čovjek od najvećeg Bagarićevog povjerenja - bio je s njim kada je ubijen u Dubravi. Godinu dana nakon Bagarićevog ubojstva, malo je nedostajalo da pogine i Krojf. U lipnju 1999. mu je također u Dubravi usred vožnje eksplodirao automobil nakon čega je ostao teški invalid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara