Ekskluzivno - Izvještaji zapovjednika nakon bitke: JNA je bila obaviještena o napadu ZNG-a na Mirkovce

Foto: Damjan Tadić / Cropix

NAKON što smo jučer objavili dio iskaza Ivana Zovaka koji je 1991. godine bio predsjednik tadašnje Skupštine općine Županja protiv Vladimira Šeksa kojeg krivi za pogibiju 10 pripadnika ZNG-a prigodom akcije čišćenja u Mirkovcima jer je navodno o napadu prethodno obavijestio zapovjedništvo JNA, danas objavljujemo i dio dokumentacije, odnosno izvještaj zapovjednika ZNG-a I. čete Martina Matkovića i zapovjednika III. čete ZNG-a Zorana Matkovića iz srpnja 1991. godine koji su vodili akciju čišćenja Mirkovaca.

> Ekskluzivno - Ivan Zovak: Vladimir Šeks je ratni zločinac, 1991. me pokušao ubiti!

> Policija posjetila Ivana Zovaka

Komanda garnizona bila upoznata...

U izvještaju se navodi kako je komanda Jugovojske bila obaviještena o napadu na Mirkovce od strane ZNG-a i hrvatske policije, no izvještaji iz srpnja 1991. godine nigdje ne spominju Vladimira Šeksa.

"Potom su jedinice JNA počele stizati na brčansku prugu i upotrebljavati avione, koji su počeli pucati po polaznom položaju. Mada je prije početka napada komanda garnizona bila upoznata s izvođenjem akcije i skrenuta joj pažnja da se ne miješa u borbeni raspored jedinica ZNG-a i policije jer kasarna i vojni objekt neće biti ugroženi", stoji u u izvještaju zapovjednika ZNG-a I. čete Matkovića. 

Bez odstupnice, rezerve i saniteta

Iz izvještaja je razvidno kako postrojbe ZNG-a nisu imale rezervu, odstupnicu i sanitetsku ekipu kao i primjedbe da je četa u vrlo kratko vrijeme pretrpjela velike gubitke jer im je neprijatelj vrlo brzo došao iza leđa.

"Odjeljenje minobacača 120 mm promijenilo je vatreni položaj jer su bili otkriveni, što je apsurd, ako znamo da minobacač 120 mm spada u artiljerijsko oruđe i ima puno veći domet od minobacača 82. mm koji su koristili četnici", stoji u izvještaju o napadu na Mirkovce, zapovjednika Matkovića dodajući kako ni jedan od članova štaba ni Zapovjednika bataljuna osim Željka Mišića nije izašao na osmatračnicu niti na teren.

Zapovjedništvo nestalo

Isto tako zapovjednici govore kako tijekom napada nisu imali većim dijelom vremena kontakata sa štabom odnosno zapovjedništvom, a kada su napokon i došli ispostavilo se da Zapovjedništvo nema prave podatke o stanju na terenu te izdana zapovijed za nema povlačenja.

"Osobno sam otišao kod pukovnika Pajića i rekao mu da izađe iz kancelarije na ulicu i neka onda komanduje", spominje se u izvještaju zapovjednika Matkovića koji je na svoju ruku naposljetku izdao zapovijed o povlačenju. Nakon završetka akcije više nikoga nije bilo u zapovjedništvu.

Matković: Odazvao bih se pozivu za svjedočenje

Zapovjednik III. čete Zoran Matković koji je i sam ranjen u akciji čišćenja Mirkovaca napominje da njegovoj postrojbi nije pružena nikakva pomoć drugih jedinica niti im je bilo osigurano zaleđe kao što je bilo predviđeno u zapovjedi. Napominje i kako su bili napadnuti osim četničkih postrojbi i od strane tzv. JNA i to s njihovih oklopnih vozila.   

Danas smo razgovarali i sa Zoranom Matkovićem koji za sada ne želi govoriti o ovom slučaju. Jedino što je rekao bilo je da će se rado odazvati pozivu za svjedočenje ukoliko se ovakav jedan slučaj zaista i procesuira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara