Ekskluzivno - Mitrović nakon prospavane noći: Rat protiv Hrvatske stvar je mog osobnog principa

Foto:RTS

"NIJE mi se nitko obratio s hrvatske strane. Ni privatno ni službeno. Nitko ni od vlasti ni od Ministarstva turizma. S obzirom na to koliko je vlast u Zagrebu bahata, to ni ne očekujem. Ovo je stvar principa, a ja idem do kraja", rekao je nakon prospavane noći za Index vlasnik TV Pinka Željko Mitrović kojega smo dobili u Grčkoj gdje provodi odmor.

"Svima sam objasnio, nije ovo stvar mog hira"

Mitrović je u srijedu najavio da sa svojih televizija u pet država miče reklame za hrvatski turizam te sve hrvatske usluge i proizvode. Na taj potez se odlučio jer je hrvatska carina objavila natječaj za prodaju njegove luksuzne jahte zbog kršenja hrvatskih carinskih propisa i međunarodne konvencije o privremenom uvozu.

"Mnoge sam tijekom dana osobno nazvao. Svojim prijateljima i poslovnim partnerima sam objasnio u čemu je problem. Nije ovo stvar nekog mog hira. Idem do kraja jer sam zaista pogođen bezakonjem i nepoštenjem vlasti u Zagrebu i ovo je stvar principa", kaže nam Mitrović dodajući kako ga osobno boli cijela situacija jer je dobivao prijetnje ubojstvom upravo zbog Hrvatske.

"Zbog hrvatske glazbe, prijetili su mi bombom"

"Prijetili su mi da će me raznijeti bombom u ono vrijeme kada sam bio jedan od rijetkih ako ne i jedini koji se usudio puštati u televizijski eter hrvatsku glazbu. Danas mi ovako vraćaju. Ja se u Hrvatsku dok je premijerka Kosor na vlasti više ne vraćam", rekao nam je Mitrović kojega su zanimala i naša saznanja o reakcijama iz Hrvatske gdje je godinama ljetovao te ima poslovne partnere.

Kako nam je rekao, neće odustati i poduzet će sve što je dozvoljeno kako bi se istina o postupanju hrvatskih vlasti prema njemu probila u svijet. Njegova iskustva sigurno neće biti pozitivna za hrvatski turizam, a ni za strane investitore koje premijerka Kosor uporno zaziva.  

"Osjećam se izigranim. Namjerno su mi htjeli smjestiti", kaže nam Mitrović na kraju. 

Kako je jahta oduzeta

Podsjetimo kako je ovaj srpski medijski mogul ostao bez jahte zbog kršenja hrvatskih carinskih propisa i međunarodne konvencije o privremenom uvozu, a do problema je došlo kada je jahta ušla iz Crne Gore u hrvatsko more, a na jahti koja je u vlasništvu tvrtke s Gibraltara El Bosco, u kojoj je Mitrović većinski vlasnik, bio je skiper zaposlen u hrvatskoj firmi, što po hrvatskoj zakonu ne smije: na jahti u stranom vlasništvu ne smije član posade biti zaposlenik hrvatske firme.

Mitrovićev pravni savjetnik u Hrvatskoj odvjetnik Mladen Dragičević objasnio nam je kako u slučaju oduzimanja jahte postoji nekoliko nelogičnosti za koje se teško može naći opravdanja u hrvatskim zakonima.

U Cavtatu sve u redu, a u Splitu odmah oduzeli jahtu

"Kada je Mitrovićeva jahta ušla u hrvatske teritorijalne vode, prijavili su se odmah u Cavtatu. Kontrola i carina nisu našli ništa uobičajeno. Da su tada upozorili da kapetan ne može biti Hrvat, jahta bi se 'okrenula' i vratila u crnogorske teritorijalne vode i problema ne bi bilo. Umjesto toga, jahta je došla do Splita gdje je zaustavljena te je odmah i oduzeta", kaže nam Dragičević, inače rođeni Dubrovčanin, koji se nije mogao sjetiti je li možda u prošlosti bio još jedan takav slučaj da je strancu oduzeto plovilo te odrezana tako "drakonska kazna".

No, osim što je Mitrović na koncu doplovio do Splita, priča oko pljenidbe postaje sumnjiva i nakon što je plovilo oduzeto.

Nema rješenja o žalbi

"Kada je prije godinu dana plovilo oduzeto, napravljena je žalba na to rješenje. No, koliko znam rješenje do danas nije došlo. Ne postoji ni pozitivno ni negativno rješenje žalbe, a države odjednom bez neke najava stavlja jahtu na licitaciju", kaže nam Dragičević na kraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara