Nova Bajsova afera: Ministarstvo turizma namjestilo posao tvrtki šogora i sestre Đurđe Adlešić!

Nova Bajsova afera: Ministarstvo turizma namjestilo posao tvrtki šogora i sestre Đurđe Adlešić!

Foto: Goran Matejak / Bjelovarski list / Cropix (Bajs i Adlešić zajedno s predsjednikom Josipovićem na otvorenju bjelovarskog sajma Gudovac 2011)

NAKON što je gotovo cijeli ministarski mandat odradio bez afera, Damir Bajs mogao bi se do izbora pokazati kao meko korupcijsko tkivo HSS-a.

Vaša ponuda je najbolja, ali već je, nažalost, odlučeno tko će biti izvođač

Index je u posjedu dokumentacije koja pokazuje kako je njegovo ministarstvo, prilikom organizacije Dana hrvatskog turizma u Šibeniku, namjestilo posao postavljanja šatora šogoru Đurđe Adlešić Darku Tučeku.

Ministarstvo se za postavljanje šatora na Danima turizma izravno dogovorilo s Tučekovom tvrtkom Fest Karlovac, koju vodi sa suprugom Anitom, rođenom sestrom Đurđe Adlešić.

"Nažalost, ovim putem sam vas prisiljena informirati da je odlučeno da izvođač za Dane hrvatskog turizma u Solarisu bude Fest iz Karlovca. Oni su se potpuno prilagodili ponudi koju ste vi poslali, a koja je, ruku na srce, bila najbolja", odgovor je koji je nakon službene ponude e-mailom iz šibenskog Solarisa stigao jednom poduzetniku, koji je sve potom proslijedio Indexu.

Đurđa Adlešić ne zna ni ime sestrine i šogorove tvrtke koja dobiva poslove s državom!

Đurđa Adlešić silno se iznenadila kad smo je upitali zna li išta o uputama Ministarstva turizma da poslove dobije tvrtka supruga njene sestre Fest Karlovac.

"Ja čak ne znam ni naziv te tvrtke, niti da je u vlasništvu moje sestre i njenog supruga. Znam da je u biznisu, ali ona nije maloljetna. Nas dvije zajedno brinemo o majci, o njenim poslovima ne znam mnogo", rekla je Indexu bivša HSLS-ovka, koja je šefovala strankom kad je pred parlamentarne izbore 2007. ušla u koaliciju s Bajsovim HSS-om. 

U Ministarstvu turizma su se pozvali na tzv. Dodatak 2.B Zakona o javnoj nabavi, koji u posebnim prilikama - organizaciji izložbi, sajmova i kongresa - dopušta izravnu nagodbu. Naravno, bez komplikacija koje donose klasična javna nabava.

Na upit Indexa da proslijede informaciju koje su sve tvrtke poslale ponude za organizaciju Dana hrvatskog turizma u Solarisu, dobili smo sljedeći odgovor.

"Sukladno zakonu, s obzirom da postupak javne nabave još uvijek traje te ugovor još nije potpisan, do završetka istoga nismo u mogućnosti iznositi dodatne podatke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adlešićkin šogor i sestra pročelnika Šostara: Dobitna kombinacija za milijunske poslove

Novi list je prije desetak dana otkrio da je Bajsovo ministarstvo na sličan način bilo sklono i tvrtki Sanamens Maje Šostar, sestre zagrebačkog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara i jednog od najbližih suradnika Milana Bandića. Nakon objave priče u Novom listu, Sanamens je poručio da se ne radi ni o kakvim sumnjivim radnjama i da su sve poslove od Ministarstva dobili zasluženo.

Sanamens je u zadnje četiri godine s Ministarstvom turizma sklopio poslove od cca. 6 milijuna kuna, od kojih je dobar dio potom odrađivao s Fest Karlovcem. Možda i zbog te afere, Ministarstvo turizma ove je godine dio organizacije prebacilo na šibenski hotel Solaris gdje se Dani turizma održavaju, da bi oni ponuditelje obavijestili da je posao rezerviran za - Tučeka i Fest Karlovac!

Prvo im se ispričali što je natječaj namješten, a onda obećali poslove u budućnosti

"U dogovoru s mojom upravom, Solaris daje obećanje da će vaša firma, koja se već pri prvom kontaktu pokazala izrazito profesionalna, i u čiji rad, kvalitetu i ozbiljnost nimalo ne sumnjamo, dobiti već sljedeći event, u masi onih koji nas očekuju već u predsezoni", pravdali su se u Solarisu poduzetniku kojega su morali odbiti, iako je imao ponudu povoljniju od Tučekove.

Da bi se priča zakamuflirala, kao opravdanje su uzeli i kratke rokove te činjenicu da je Adlešićkih šogor i ranijih godina radio na Danima turizma.

"Kontrolu nad radom Ministarstva turizma i predmetnih nabava, osim ureda Državne revizije, obavilo je i Ministarstvo gospodarstva na zahtjev DORH-a. Utvrđeno je da je postupak proveden na jedini zakonom utvrđeni način, bez propusta, ali s naznakom da su traženi uvjeti u provedbi javne nabave bili iznad zakonom propisanih, te da su stručne službe Ministarstva turizma pooštrile uvjete utvrđene zakonom", odgovorili su iz Bajsovog ureda za odnose s javnošću, na upit zašto je posao direktno dobila rodbina Đurđe Adlešić. 

Tuček: Činjenica da je Đurđa Adlešić sestra moje supruge, dosad nam je nanosila samo štetu, nikako korist

Index je razgovarao i s vlasnikom Fest Karlovca Darkom Tučekom, koji tvrdi da mu je povezivanje medija s Đurđom Adlešić, odnosno činjenica da je njegova supruga sestra bivše šefice HSLS-a, dosad samo nanosilo štetu - nikako korist.

"U ovom slučaju, mi smo angažirani od privatne firme, a to što tajnica žali što to nije neki drugi poduzetnik, koji je možda njoj draži i bolji - napominjeno da smo mi bili povoljniji. To je bio uvjet da bi se odradio posao od strane Solarisa",  izjavio je za Index Darko Tuček.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara