Eksperiment uspio: Sudarile se protonske čestice u LHC-u!

Eksperiment uspio: Sudarile se protonske čestice u LHC-u!

Tekst: I.M. / J.C.
Foto: AFP

ZNANSTVENICI koji rade na LHC-u danas su uspjeli sudariti dvije visokoenergetske protonske zrake, čime je označen "novi teritorij" u fizici, priopćeno je iz CERN-a. Deset milijardi dolara vrijedan ubrzavač čestica koji je sklopljen s namjerom simuliranja Velikog praska i pronalaska takozvane "Božje čestice" je protonske zrake počeo ubrzavati još u studenome prošle godine.

Povijesni sudar protonskih snopova do kojeg je trebalo doći u LHC-u, odnosno simulacija Velikog praska, jutros je odgođen, no nekoliko sati kasnije pokus je počeo. Čestice su se sudarile dosad najvećom energijom, od čak sedam teraelektronvolta.

Pokus je jutros odgođen zbog anomalija uočenih u akceleratoru čestica. Sustav za nadzor je dojavio probleme s jednim od magneta, ali je naposljetku utvrđeno kako je riječ o problemima u električnom sustavu kojim se napaja LHC i ostali uređaji. Višestruki sudari energijom od sedam TeV stvorit će mini velike praskove, stvarajući podatke koje će tisuće znanstvenika analizirati još godinama. Nakon što se izazovu ti sudari, plan je da sudarač radi bez prestanka od 18 do 24 mjeseca, s kratkom tehničkom stankom krajem godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije desetak dana LHC je kroz 27 kilometara dugu podzemnu petlju cijevi ispucao dvije protonske zrake s energijom od 3,5 teraelektronvolta. "Protonske snopove snage 3,5 teraelektronvolta sada rutinski i stabilno vodimo kroz akceleratorsku cijev. Možemo početi sudarati te snopove čiji će zbroj biti sedam teraelektronvolta", naveo je tom prilikom Steve Myers iz CERN-a.

Steve Myers nakon eksperimenta je kazao da su prva dva jutrošnja pokušaja propala jer su se protonske zrake izgubile prije nego što su se uspjele sudariti, ali iz trećeg pokušaja eksperiment je uspio. Ovo je samo prvi korak na putu prema pronalasku "Božje čestice", koja bi mogla biti otkrivena u iduće dvije ili tri godine, tvrdi Myers.

Razina energije koja je danas zabilježena u LHC-u čak je tri puta veća od bilo koje ranije zabilježene energetske vrijednosti. "Dugo smo ovo čekali. Odmah počinjemo s analizom podataka koje smo dobili iz eksperimenta", rekao je Caltechov fizičar Harvey Newman.

"Jako smo sretni, čekali smo cijelu noć. Neki ljudi su ovo čekali 15-20 godina. Ali isplatilo se", kaže Andy Yen, koji je radio na eksperimentima vezanim uz LHC. "Ovo je početak nečeg velikog", zaključio je fizičar Bertrand Echenard.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara