Eksplozija auto-bombe u Kolumbiji ispred policijske škole. Najmanje 21 mrtav

Eksplozija auto-bombe u Kolumbiji ispred policijske škole. Najmanje 21 mrtav
Screenshot: YouTube/Ruptly

NAJMANJE 21 osoba je poginula u eksploziji automobilske bombe u Kolumbiji, izjavila je lokalna policija, a prenosi BBC.

Još nekoliko desetaka ljudi je ranjeno prilikom terorističkog napada koji se dogodio u četvrtak u 9:30 sati po lokalnom vremenu, u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti.

Vozač automobila, koji je također poginuo, identificiran je kao 57-godišnji Jose Aldemar Rojas Rodriguez. Ni jedna od terorističkih grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque vratio se u glavni grad sa zapada zemlje, gdje je bio na sastanku posvećenom sigurnosti, te je zapovjedio sigurnosnim snagama da nađu počinitelje i privedu ih pravdi.

"Svi Kolumbijci odbacuju terorizam i ujedinjeni su kako bi mu se suprotstavili", napisao je na Twitteru kolumbijski predsjednik.

On je rekao da napad "na njihovu mladež, njihovu slobodu" neće proći nekažnjeno i objavio je trodnevnu žalost.

Što za sada znamo o eksploziji?

Sivi Nissan Patrol prišao je području gdje se nalazi policijska akademija General Santander u kojoj se upravo održavala promocija za kadete.

Kad su stražari pokušali zaustavili vozilo, vozač je ubrzao i udario u zid, a zatim je automobil eksplodirao.

Pritom je ozlijeđeno najmanje 68 osoba, ali je većina njih uskoro otpuštena iz bolnice jer se radilo o manjim ozljedama.

80 kilograma eksploziva

U vozilu se nalazilo 80 kg eksploziva.

Jose Aldemar, vozač automobila, nije imao kriminalni dosje, a živio je u sjevernom upravnom odjelu Boyacá, gdje je još uvijek aktivna pobunjenička skupina Nacionalna oslobodilačka vojska (ELN).

Međutim, za sada nema dokaza da ELN stoji iza napada te da je Aldemar bio povezan s tom grupacijom.

Stanje u Kolumbiji

Eksplozije automobilskih bombi bile su česta pojava tijekom višedesetljetnog sukoba između kolumbijske vlade i lijevih pobunjenika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC).

Međutim, lokalni mediji kažu kako u posljednjih devet godina nije bilo takvog terorističkog napada.

FARC je s vladom potpisao mirovni sporazum u studenom 2016. godine, a od tada su pobunjenici osnovali stranku s istim imenom. Član vodstva stranke, Pastor Alape, osudio je napad na Twitteru i nazvao ga "provokacijom protiv političkog rješenja za sukobe". Također je napisao da se zapravo radi o pokušaju bojkota mirovnog sporazuma između vlade i manjeg dijela ELN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara