Eksplozije u Istanbulu: 24 mrtvih, 100 ozlijeđenih

Eksplozije u Istanbulu: 24 mrtvih, 100 ozlijeđenih

NAJMANJE su 23 osobe poginule, a više od 100 ih je ranjeno u subotu u eksplozijama ispred dvije sinagoge u Istanbulu, javlja turska policija.

Samo na jedan metar udaljenosti od sinagoge Neve Shalom u centru Istanbula eksplodirao je automobil-bomba.

Na mjesto nesreće su upućeni policajci i brojne ekipe hitne pomoći. Točan broj poginulih i ozlijeđenih još se ne zna, ali CNN navodi da u lokalnoj bolnici više nema mjesta za ozlijeđene.

Lokalni mediji javljaju da je drugi automobil-bomba eksplodirao ispred sinagoge Beth Israel, no drugih informacija o toj eksploziji trenutno nema.

Eksplozija se dogodila u 08.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, a turski ministar unutarnjih poslova Abdulkadir Aksu je obznanio da je broj mrtvih dosegao 24. Televizija NTV je javila, pozivajući se na policijske izvore, da se radilo o napadu auto-bombom.

Radikalna islamistička turska skupina poznata pod imenom Islamska fronta boraca Velikog istoka (IBDA/C) preuzela je odgovornost za dvije eksplozije, javljaju turska televizija i agencija Anadolija.

Kako javlja agencija Anadolija, neidentificirani je muškarac nazvao i u ime skupine IBDA/C preuzeo odgovornost za napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Razlog ovih napada je okončanje represije protiv muslimana. Naše će se akcije nastaviti", rekao je neidentificirani muški glas.

IBDA/C osnovana je 1985. godine i želi uspostaviti islamsku državu u Turskoj. S tim je ciljem u prošlosti izvela više atentata u barovima, disko-klubovima i crkvama u Istanbulu.

Organizacija miruje od 1998. godine kada je uhićen njezin vođa Salih Mirzabeyoglu i osuđen na doživotni zatvor.

Inače, sinagoga Neve Shalom bila je 1986. pozornicom stravičnog terorističkog masakra. Tijekom molitve u sinagogu je upao naoružani muškarac i iz kalašnjikova otvorio nasumičnu vatru po vjernicima. Ubijene su 22 osobe.

U Turskoj, većinom u Istanbulu, živi oko 25.000 Židova. Iako se radi o maloj zajednici Židovi su vlasnici mnogih velikih tvrtki i predstavljaju jednu od glavnih poluga turskog gospodarstva i trgovine.

AP Photo/Murad Sezer

Izvor naslovne fotografije: CNN

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara