Eksplozivna knjiga: 80% svećenika u Vatikanu je gej

Eksplozivna knjiga: 80% svećenika u Vatikanu je gej
Foto: EPA

FRANCUSKI novinar i pisac Frederic Martel napisao je knjigu u kojoj tvrdi da je 80% svećenika u Vatikanu gej, piše The Guardian.

Knjigu od 570 stranica novinar je napisao nakon četiri godine istraživanja, a radi se o "zapanjujućoj tvrdnji o korupciji i licemjerju u srcu samog Vatikana", kako navodi njegov britanski izdavač Bloomsbury.

Knjiga "In the Closet of the Vatican" ("U vatikanskom ormaru") pojavit će se na tržištu sljedeće srijede, a bit će prevedena na osam jezika.

Martel, bivši savjetnik francuske vlade, napravio je 1500 intervjua sa svećenicima. Razgovarao je s 41 kardinalom, 52 biskupa i monsinjora, 45 vatikanskih diplomatskih dužnosnika, 11 pripadnika švicarske garde i više od 200 svećenika i sjemeništaraca.

Nepisano pravilo

Mnogi od njih spomenuli su jedno zanimljivo nepisano pravilo: što svećenik više javno izražava homofobna stajališta, to je zapravo vjerojatnije da je gej.

Martel tvrdi da je jedan kolumbijski kardinal, pokojni Alfonso López Trujillo, bio glavni zagovornik crkvenog učenja o grijehu homoseksualnosti i kontracepcije, a istovremeno je koristio usluge muških prostitutki.

Autor je također u knjizi spomenuo kako su neki svećenici prihvatili svoju homoseksualnost, neki prakticirali diskretne veze s drugim muškarcima, neki preferirali povremene susrete, a neki poricali svoju seksualnost.

Iako autor u knjizi ne povezuje homoseksualnost sa seksualnim zlostavljanjem djece, on opisuje stav među svećenstvom koji omogućuje uvjete u kojima se ne procesira zlostavljanje.

Zavjera protiv pape Franje

Prema Bloomsburyjevom promotivnom materijalu, "In the Closet of the Vatican" otkriva tajne o celibatu, mizoginiji i zavjerama protiv pape Franje te “klerikalnu kulturu tajnovitosti koja se usvaja u sjemeništima i nastavlja u samom Vatikanu”.

Papa Franjo svojim je mekanim stavom prema homoseksualcima uznemirio konzervativne kritičare u Vatikanu. Samo nekoliko mjeseci nakon što je proglašen papom, rekao je novinarima koji su se raspitivali o gej svećenicima: "Ako je osoba gej, a iskreno i s dobrom voljom traži Boga, tko sam ja da sudim?"

Juan Carlos Cruz, žrtva seksualnog zlostavljanja iz Čilea, kazao je kako mu je papa Franjo privatno rekao: “Juan Carlos, nije važno što si gej. Bog te je takvim stvorio, takvog te voli i zato me za to nije briga. Papa te voli ovakvog. Moraš biti sretan s onim što jesi."

Knjiga će biti objavljena istog dana kada počinje konferencija o seksualnom zlostavljanju u Vatikanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara