Ekstremni desničar Jurič optužen zbog govora mržnje na televiziji

Ekstremni desničar Jurič optužen zbog govora mržnje na televiziji
Screenshot: YouTube

DRŽAVNO odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv novinara Marka Juriča u kojoj za njega traži uvjetnu kaznu tvrdeći da je u svojoj televizijskoj emisiji javno poticao na mržnju prema srpskoj manjini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Traže godinu dana uvjetno

Zbog odjave dviju emisija Markov trg, prikazanih u produkciji Juričeve tvrtke na televiziji Z1 u siječnju 2016., Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu za njega je zatražilo godinu dana uvjetnog zatvora, u koji neće ići ako u tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Osim toga, tužiteljstvo za tvrtku Plava produkcija, čiji je Jurič direktor, traži novčanu kaznu od 30.000 kuna.

Sporne emisije Markovog trga iz siječnja 2016. široj su javnosti postale poznate kada je Vijeće za elektroničke medije zbog Juričevih izjava na tri dana oduzelo koncesiju televiziji Z1.

To je pokrenulo prosvjed par tisuća ljudi, okupljenih oko zagrebačke HVIDRA-e, koji su zatražili ostavke članova Vijeća za elektroničke medije (VEM) i predsjednice tog tijela Mirjane Rakić kojoj su uručili i kapu s četničkim obilježjima.

Vijeće je cijeli slučaj prijavilo Državnom odvjetništvu, što je ranije učinio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

"Pazi, oštar četnik u blizini"

U optužnici se navodi da je Jurič u svojoj emisiji 12. siječnja 2016. Zagrepčanima i svima koji šeću Cvjetnim trgom poručio da budu oprezni jer je "u blizini crkva u kojoj stoluje četnički vikar". "Dakle, dragi moji Zagrepčani, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i malo u svojoj najboljoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu."

Predložio je da bi taj trg trebalo obilježiti tablama: "Pazi, oštar četnik u blizini."

I u idućoj emisiji, 19. siječnja 2016., ponovno je kazao: "Upozoravam Zagrepčane koji se kreću Cvjetnim trgom, osobito majke s djecom, pripazite kad prolazite pored crkve tamo Preobraženja Svetoga da ne bi netko s nožem istrčao i obavio svoj krvavi četnički pir", citira se u optužnici.

Jurič je u izjavi Hini kazao da će putem odvjetnika podnijeti odgovor na tužbu, nakon čega slijedi sudski postupak.

Dodao je da mu je najproblematičniji prijedlog uvjetne zatvorske kazne jer bi, ako bude osuđen, u roku kušnje mogao završiti iza rešetaka zbog bilo koje slične prijave koju može primiti zbog svog novinarskog rada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara