Ekvadorski predsjednik: Assange može slobodno napustiti veleposlanstvo

Ekvadorski predsjednik: Assange može slobodno napustiti veleposlanstvo
Foto: Hina/EPA

EKVADORSKI predsjednik Lenin Moreno rekao je danas kako postoji način na koji bi osnivač WikiLeaksa Julian Assange, ako tako odluči, mogao napustiti veleposlanstvo te južnoameričke države u Londonu, gdje u azilu živi posljednjih 6 godina. 

Assange je tvrdio da Ekvador želi ukinuti njegov azil te ga predati SAD-u, gdje se tužiteljstvo priprema na podizanje kaznene optužnice protiv njega. WikiLeaks je, uz brojne druge dokumente, objavio i tisuće tajnih dokumenata američke vojske.

"Postoji način za g. Assangea da izađe na gotovo potpunu slobodu", rekao je Moreno u intervjuu za lokalni radio.

Assangea čeka kazna zbog kršenja uvjetne kazne, ali neće biti duga

Napomenuo je kako Assangea još uvijek čeka zatvorska kazna u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog kršenja uvjeta jamstva kad je tražio azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje su ga vlasti htjele ispitati u sklopu istrage o silovanju.

Istraga je kasnije odbačena, no iz Velike Britanije poručuju da će ga uhititi ako napusti veleposlanstvo.

Morena je rekao da kazna za kršenje uvjeta jamstva neće biti duga. Iz Ujedinjenog Kraljevstva su rekli Ekvadoru da njegova zatvorska kazna neće biti dulja od šest mjeseci te da neće biti izručen ako napusti veleposlanstvo.

Assange ipak smatra da će ga britanske vlasti predati SAD-u.

"Ne sviđa mi se boravak g. Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu, ali poštovali smo njegova ljudska prava, no svakako mislimo kako je šest godina predugo da netko bude gotovo pritvoren u veleposlanstvu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara