Elenina majka za Index: Mislila sam šutjeti, ali sad ću sve reći

Elenina majka za Index: Mislila sam šutjeti, ali sad ću sve reći
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

MAJKU djevojčice Elene, prvašice s teškoćama u razvoju koju prvog dana u školi nisu prozvali pa je uplakana ostala sama, jučer su iz Gradskog ureda za obrazovanje zapravo okrivili za cijelu situaciju. 

Podsjetimo, djevojčica u ponedjeljak nije dobila svoj razred u školi koja joj je dodijeljena pa je u suzama otišla kući. Njena majka Ana Vujnović napisala je o tome status na Facebooku koji se munjevito proširio tom društvenom mrežom. 

Djevojčica s teškoćama u razvoju ostala bez svog razreda, Gradski ured za sve okrivio majku

Jučer je Ured za obrazovanje Grada Zagreba održao presicu u kojoj je voditeljica odjela za školstvo Mirjana Berislavić krivnju pokušala prebaciti na majku tvrdeći da Gradski ured nije napravio "nikakav formalno-pravni propust". 

"U školi su djelatnici i u poslijepodnevnim satima, majka kad je dobila rješenje Gradskog ureda mogla je otići u školu i javiti se za upis svog djeteta i ne bi bilo nikakvih problema. Mogla je naravno otići i u ponedjeljak u jutarnjim satima, a mogla se i nama javiti. Ona je mislila da nikoga nema u školi i eto", nonšalantno je odgovorila voditeljica odjela za školstvo na pitanje novinara što je majka mogla napraviti s obzirom na to da je rješenje dobila tek u petak popodne.

Index je danas razgovarao s Eleninom majkom. Pitali smo je o optužbama voditeljice odjela za školstvo Gradskog ureda, a ona nam je iznijela neke prilično šokantne detalje o ponašanju djelatnika Gradskog ureda. 

Elenina majka: Ostala sam šokirana. Mislila sam završiti s tom pričom, ali sad ću sve reći

"Ostala sam šokirana njihovom jučerašnjom presicom na kojoj su za sve optužili mene. Na sastanku koji smo imali jučer su meni pričali sasvim nešto drugo. Mislila sam završiti s tom pričom, ali nakon ovoga sigurno neću završiti s tom pričom, sve ću reći", započela je svoju stranu priče u razgovoru za Index Elenina majka. 

''Kad sam jurila doma po papire dok je Elena još bila u školi, ostavljena bez razreda, zvala sam na ih telefon u panici. Spojili su me baš s tom gospođom Milković koja je jučer govorila na presici. Preko telefona me tješila i rekla mi: 'Mama, mi imamo mladu pripravnicu, mlada je i neiskusna, jednostavno joj je to promaklo i nije odradila svoj posao.' Dakle, ta pripravnica nije obavijestila školu, a trebala je, iako im su im trebali poslati i rješenje", kaže majka.

''Školu nisu ni obavijestili, a rekli su mi da hoće''

Objašnjava da na rješenju piše da se dostavlja roditeljima, Eleninoj matičnoj školi i školi u koju ju je Gradski ured smjestio, a onda je u ponedjeljak ostala neprozvana. 

"Apsurd je da rješenje ide nakon 15 dana školi, ako piše da se dostavlja nama roditeljima i objema školama, ali ako im već nisu poslali rješenje, iz Gradskog ureda su školi koju su odabrali morali poslati barem obavijest o tome da im dolazi dijete", dodala je Elenina majka. 

Htjela je dio onoga što se događalo, kaže, prešutjeti, ali to joj nakon jučerašnje presice ispred zgrade poglavarstva više ne pada na pamet. 

"Da nisu bili na godišnjem, ništa od ovog se ne bi dogodilo. Komisije nije bilo više od mjesec dana"

"Nisam htjela o tome govoriti, ali nakon ovog jučerašnjeg napada moram. U tom uredu mi rekli su mi da će javiti školi. I sad ću još nešto reći. Ja sam znala točno kada su datumi komisija koje su odlučivale o Eleni. Prva komisija je bila 13.7. Ništa nisu napravili jer matična škola Rudeš navodno nije poslala ispravne papire, tako su tvrdili u Gradskom uredu. Zbog toga je komisija pomaknuta na 24.8. Pazite, pet tjedana razmaka. Oni su bili na godišnjem. Da je drugačija raspodjela ljudi u tom uredu, ništa se od ovog ne bi dogodilo", kaže ogorčena majka. 

"Zvala sam dan nakon te komisije, rekli su mi da su odlučili da se Elena upiše u Osnovnu školu Ivana Meštrovića. Pitala sam ih izravno trebam li ja kontaktirati školu. Oni su rekli da ne trebam, da će oni kontaktirati školu i obavijestiti ih o tome. To je istina. Njihova priča ne drži vodu, mi nismo pogriješili ni u jednom koraku", dodala je. 

"Tresu im se stolice"

Kaže da razumije da se iz Gradskog ureda pokušavaju sada na sve načine oprati od odgovornosti jer im se tresu stolice.

"To je u ljudskoj prirodi, ali nije u redu. Ja ne želim nikoga kazniti. Želim samo znati tko je odgovorna osoba i da se ta osoba zamijeni, da dođe netko kompetentan. Sustav nije dobar, a Elena nije jedino dijete kojemu se ovo dogodilo. Samo ću vam reći da meni na rješenju piše da je doneseno 28.8. Dakle četiri dana kasnije nego što je donesena odluka. Meni je to rješenje dostavljeno u petak popodne, a ja radim popodne", rekla je.

Otkrila je još jedan detalj s jučerašnjeg sastanka u Gradskom uredu. Priča da ju je jedna gospođa napala da je počinila kazneno djelo jer rješenje od petka popodne do ponedjeljka ujutro nije odnijela u školu.

Jedna žena iz Gradskog ureda ju je napala da bi trebala dobiti kaznenu prijavu?!

"Osmero njih me dočekalo u Gradskom uredu. Jedna me gospođa dočekala na nož, rekla je: 'Vi bi trebali kazneno odgovarati jer niste upisali dijete u školu.' Rekla sam im da apsolutno ne dolazi u obzir da odgovornost prebacuju na mene. Rekla sam im: Ja ću ako treba sjediti u zatvoru zbog ovoga. Ali ako ću sjediti ja, sjedit ćete i svi vi. Taj razgovor je trajao 45 minuta, na kraju su mi se ispričali, ali ništa konkretno nisu rekli. Oni su rekli da je to izglađeno, i onda dođem doma i vidim što su rekli. Ne želim linč tih ljudi, ali branit ću sebe i svoje. Branit ću sigurno", poručila je za Index Elenina majka. 

Kaže da ravnatelju škole u koju je na kraju Elena ipak uspješno upisana ništa ne zamjera što je rekao da "otkad je svijeta i vijeka roditelji upisuju djecu u školu", i tako se svrstao na stranu Gradskog ureda. No kaže da su ga oni tamo doveli i da je to što je rekao zapravo na neki način očekivano jer su mu oni zapravo poslodavac, ali da se nespretno izrazio.

Prijavu za upis Elene u prvi razred podnijela je još u ožujku

No Iznijela je još neke nevjerojatne detalje o načinu na koji se postupa s djecom s posebnim potrebama i njihovim roditeljima pri upisu u školu.

"Ne želim da netko ostane bez posla, ali želim promijeniti taj sustav da se to sljedeće godine ne dogodi nekom drugom djetetu. Zahtjev za Elenin upis smo poslali još u ožujku. A ovo što nam se dogodilo nije individualni slučaj, mi nismo jedini. Kažu mi da je u Osnovnoj školi Prečko tako četvero roditelja bilo u sličnoj situaciji jer škola uopće nije bila obaviještena, iako je to Gradski ured dužan. Sad se samo pokušavaju sačuvati fotelje, a taj sustav treba promijeniti", zaključila je Ana Vujnović, majka djevojčice Elene. 

Elena sada ima svoj razred, jako je sretna

Na kraju smo je pitali kako je Eleni sada u školi nakon svega. 

"Super. Ona je strahovito prilagodljiva. Već jučer je bila jako sretna. Učiteljica kaže da je odlična. Slova, brojke, sve funkcionira fantastično i bit će joj super", rekla je za Index Elenina majka. 

O svemu što je iznijela majka djevojčice poslali smo iscrpan upit Uredu za obrazovanje Grada Zagreba, a njihov ćemo odgovor objaviti kada ga zaprimimo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara