Elon Musk dobio dozvolu, kreće gradnja tunela kojim će se od New Yorka do Washingtona putovati pola sata

Elon Musk dobio dozvolu, kreće gradnja tunela kojim će se od New Yorka do Washingtona putovati pola sata

Foto: Mark Brake/Getty Images, Twitter/Elon Musk

SLJEDEĆI projekt Elona Muska, nazvan HyperLoop, trebao bi uskoro krenuti u realizaciju. Riječ je o podzemnom transportnom sustavu između New Yorka i Washingtona pomoću kojeg bi putovanje između tih dvaju gradova trajalo svega 29 minuta.

Muskova tvrtka The Boring Company dobila je pismenu građevinsku dozvolu za početak radova i iskopavanja u Washingtonu, piše The Washington Post.

"Tvrtka The Boring Company zaprimila je ranu, ali još uvijek nejasnu građevinsku dozvolu od gradskih vlasti Washingtona. Ta će dozvola omogućiti pripreme i iskopavanje na ograđenom parkiralištu na 53. aveniji u gradskoj četvrti NoMa (North of Massachusetts Avenue)", rekao je glasnogovornik tvrtke.
 
Musk je u srpnju prošle godine na društvenim mrežama objavio da je dobio "usmeno odobrenje vlade" za izgradnju HyperLoopa - sustava futurističkih i magnetski levitirajućih vlakova koji bi jurili vakuumskim tunelima te bili brži i učinkovitiji od sadašnjih TGV-a.
"Razvoj te tehnologije zaista se događa i uzbudljivo ga je pratiti. Riječ 'transformacijski' često se pretjerano upotrebljava, ali ovo je tehnologija koja nadilazi sve dosad poznate. I koristit ćemo je", rekao je Pete Rabin, tajnik za promet savezne države Maryland.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 

Krajem siječnja ove godine vozila su prvi put putovala vakuumskim cijevima i bila svrstana u tri kategorije - vozila s kotačima, vozila opremljena magnetima i vozila opremljena jastucima zraka za stabilnost. Više od tisuću studenata sa 120 sveučilišta sudjelovalo je u prvom krugu natjecanja, a 22 ekipe uspješno su prošle u drugi krug.
 
Vakuumska cijev dugačka je nešto više od 1.200 metara i predstavlja prototip budućih transportnih cijevi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara