Elon Musk zbog jednog tvita izgubio milijarde dolara

Elon Musk zbog jednog tvita izgubio milijarde dolara
Screenshot: Youtube

NEPROMIŠLJENA objava na društvenim mrežama može vas koštati posla, ali poduzetnika i inovatora Elona Muska mogla bi koštati milijarde dolara. 

Dionice Muskove glavne tvrtke, autoproizvođača Tesla, već su pale za 7 % nakon što je Bloomberg objavio da je američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo istragu oko njegovog tvita u kojem je najavio da bi mogao skinuti Teslu s burze zbog financijskih problema u kojima se našla.

Tesla izgubila trećinu vrijednosti zbog Muskovog tvita

No Tesla je od objave sad već zloglasnog tvita izgubila gotovo trećinu vrijednosti - oko 18 milijardi tržišne kapitalizacije.

"Razmišljam o tome da učinim Teslu privatnom za 420 $ po dionici. Financiranje osigurano", napisao je Musk u tvitu početkom prošlog mjeseca.

 

 

Pod istragom zbog moguće prevare investitora

A savezni istražitelji zbog te najave sad a istražuju moguću prevaru koju je Musk počinio, prema anonimnim izvorima koji su to otkrili za Bloomberg, budući da je tvit povećao vrijednost dionica Tesle za 11 %, a Muskova tvrdnja da je "financiranje osigurano" moglo bi biti dovođenje investitora u zabludu. 

Iz Tesle su poručili kako su prošlog mjeseca zaprimili zahtjev Ministarstva pravosuđa za predajom dokumenata o poslovanju tvrtke te kako su ih dobrovoljno predali. Dodali su kako od tada sudjeluju u istrazi.

Samo jučer izgubio 370 milijuna $

Musku nije pomoglo ni to što se ranije ovog mjeseca predomislio i odlučio kako će tvrtka ostati javna. "Iako je većina dioničara s kojima sam razgovarao poručila da bi ostali uz tvrtku i ako bi postala privatna, zapravo su se nadali da to neću napraviti", napisao je Musk u blogu.

Dionice su u jednom trenutku jučer pale na samo 275 dolara, što je 30 % manje od najviše vrijednosti koju su imale. Kasnije su se lagano podigle na 283 $, ali Musk je svejedno samo jučer izgubio 370 milijuna $ u vrijednosti svojih dionica. Musk je, naime, glavni dioničar Tesle. Njegovo bogatstvo trenutno iznosi 20,4 milijardi dolara, što ga čini 45. najbogatijim čovjekom na svijetu prema rang listi Forbesa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara