Endeavour počeo putovanje na Međunarodnu svemirsku postaju

Endeavour počeo putovanje na Međunarodnu svemirsku postaju

SVEMIRSKI brod Endeavour sa sedmeročlanom posadom lansiran je u srijedu s NASA-inog Kennedy svemirskog centra u Floridi. Cilj misije nazvane STS-118 je nastavak radova na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Endeavour bi na ISS trebao pristati u petak. Tokom 11-dnevne posada će ugraditi Starboard 5 (S5) nosač na desnu stranu kostura stanice. Taj će segment omogućiti razmak između setova solarnih ploča. Misija uključuje i tri svemirske šetnje tijekom kojih će astronauti instalirati novi žiroskop i vanjsku platformu za rezervne dijelove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po prvi će put na misiji Endeavoura biti upotrijebljen novi sustav koji pristalim svemirskim brodovima omogućava korištenje električne energije iz stanice. Time su omogućeni dulji boravci na stanici. Ako će sustav funkcionirati kako je planirano, misija će se produžiti za tri dana, i izvršiti će se još jedna svemirska šetnja.

Ova je misija ukupno 119. let svemirskih brodova, 20. let Endeavoura i 22. američki let na ISS. Ujedno je to i prva misija za Endeavour u više d četiri godine. Na svemirskom su brodu izvršene brojne modifikacije uključujući sigurnosnu dogradnju koja je već ugrađena na Discovery i Atlantis.

M.S.
Foto: NASA
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara