Endeavour pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu

Endeavour pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


SVEMIRSKA letjelica Endeavour u ranim jutarnjim satima pristala je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), na koju je donijela novu sobu i promatračnicu, dva dijela ključna za konačno sastavljanje stanice na 300 kilometara iznad Zemlje.

Noćno pristajanje dogodilo se iznad Atlantskog oceana, zapadno od Portugala. "Imamo sve spremno za vas, veselimo se što ćete pristati", rekao je zapovjednik ISS-a Jeffrey Williams posadi Endeavoura.

Bez problema

Kontrola misije u Houstonu provela je standardne provjere, koje su pokazale da Endeavour tijekom svog polijetanja u ponedjeljak nije oštećen. Analiza se nastavlja, a podaci dobiveni pristajanjem uz ISS bit će važni u otkrivanju eventualnih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet astronauta i jedna astronautkinja s Endeavoura, svi iz SAD-a, provest će tjedan dana na ISS-u, postavljajući dijelove koje su donijeli te pomažući održavanju stanice. Postavljanje 400 milijuna dolara vrijedne nove sobe i promatračnice zadnji je veliki graditeljski pothvat na ISS-u, a nakon njega će 98 posto stanice biti gotovo.

Tri šetnje u svemiru

Na ISS-u živi pet astronauta – dva Amerikanca, dva Rusa i jedan Japanac, a s posadom Endeavoura sada će na stanici biti 11 ljudi.

Tijekom polijetanja u ponedjeljak nekoliko dijelova izolacije odlomilo se s vanjskog tanka s gorivom, ali nije se činilo kako je ijedan dio udario shuttle. Astronauti na ISS-u su tijekom pristajanja snimili razne fotografije Endeavoura, koje su odmah poslali NASA-i.

Da bi se soba od 10 metara spojila s ostatkom stanice, bit će potrebna tri izlaska astronauta u svemir. Prva šetnje planirana je za četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara