Energetski kolaps počeo u SAD-u

DIVOVSKI kvar koji je doveo do nestanka električne enegrije za 50 milijuna osoba u Sjedinjenim Državama i Kanadi sredinom kolovoza počeo je kvarom jednog generatora u Ohiu, koji nije otkriven na vrijeme i koji je izazvao lančanu reakciju, prema zajedničkom američko-kanadskom izvješću objavljenom u srijedu.

Nakon ogromnog kvara koje je prisilio stotine tisuća stanovnika New Yorka da prespavaju na ulicama, američke i kanadske vlasti su si međusobno prebacivale odgovornost za pokretanje incidenta.

Prvi kvar je zadesio jedan generator tvrtke First Energy, na sjeveru Ohia. Nakon tog kvara, koji nije izazvao uzbunu, sat i pol kasnije je uslijedila neispravnost na nekoliko električnih linija od 345.000 volti.

Te linije su doticale drveće što je moglo pridonijeti kvaru. Ali kompanija za distribuciju električne energije je primijetila kvar tek nakon dva sata.

Tada bi jedini način izbjegavanja kolapsa bio "smanjenje napona za namanje 1.500 od 2.500 MW oko Clevelanda i Akrona u Ohiu. "Ništa se nije pokušalo, ali za to je možda bilo prekasno, drže autori tehničkog dokumenta od 134 stranice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara