Englezi započeli deportacije muslimana

ISLAMSKI propovjednik Abu Qatada uhapšen je i bit će deportiran u Jordan. Britanska policija pritvorila ga je zajedno s desetoro stranaca, čime je započelo provođenje plana o deportiranju građana koji prijete državnoj sigurnosti.

Qutada je, kako piše ugledni Guardian, jedan od ambasadora Osame bin Ladena u Europi. U srijedu je Velika Britanija finalizirala dogovor s Jordanom da se deportirane osobe neće suočiti s optužnicama.

Britanske vlasti su kontaktirale i ostale zemlje u koje će deportirati nepoželjne, no prema Independentu, postoji zabrinutost da komad papira ipak neće garantirati sigurnost tim osobama kada se vrate u matičnu zemlju.

Abu Qutada, prema pisanju engleskog dnevnog lista, ima ozbiljne psihičke probleme, a neko je vrijeme proveo pod nadzorom u bolnici u Berkshiru.

Ministar unutarnjih poslova Charlesa Clarke na press konferenciji je izjavio: "U skladu s ovlastima deportiram pojedince čija nazočnost u Ujedinjenom Kraljevstvu ne služi općem dobru. Zbog sigurnosti Ured za imigracije danas je pritvorio desetero stranih državljana za koje smatram da su prijetnja državnoj sigurnosti."

Prema Clarkeovim riječima, Britanija je od zemalja u koje će izručiti pritvorenike dobila jamstva da ondje neće biti mučeni ili zlostavljani.

Podsjetimo, nedavno je u sklopu akcije nakon londonskih bombaških napada britanski premijer Tony Blair najavio mogućnost deportiranja radikalnih islamista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara