Epidemija AIDS-a se ne povlači, više od 40 milijuna zaraženih

"UNATOČ smanjenju broja osoba koje se zaraze virusom AIDS-a kada je riječ o određenim zemljama, globalni trend pokazuje da se broj zaraženih u svijetu i dalje povećava, uz iznimku Kariba", stoji u zajedničkom godišnjem izvješću UN-ova programa za borbu protiv AIDS-a (UNAIDS) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tijekom 2005. od AIDS-a je u svijetu umrlo više od 3 milijuna osoba, a u odnosu na 2003. kada je virusom bilo zaraženo 37,5 milijuna ljudi, danas s tim virusom živi 40,3 milijuna, što je dosad najveća registrirana brojka, stoji u izvješću. Porazan je podatak da je među zaraženima više od deset milijuna osoba u dobi od 15 do 24 godine.

Svakodnevno se HIV-om, virusom koji uzrokuje AIDS, zarazi 14.000 ljudi, među kojima gotovo 2000 djece mlađe od 15 godina. "Epidemija AIDS-a i dalje nadilazi napore što ih ulaže međunarodna zajednica da bi spriječila širenje te bolesti na globalnoj i nacionalnoj razini", izjavio je direktor UN-ova programa za borbu protiv AIDS-a dr. Peter Piot. On je istaknuo kako diskriminacija i sramota koje prate oboljele od AIDS-a, među ostalim predstavljaju veliku prepreku u suočavanju s epidemijom.

Piot upozorava na činjenicu da je "većina siromašnih zemalja isključena iz programa liječenja ove bolesti".

"U najboljem slučaju svaka deseta zaražena osoba u Africi i sedma u Aziji prima koktel potrebnih lijekova. Riječ je o društvenoj nepravdi i sve većoj diskriminaciji povezanoj s indiferentnošću imućnih zemalja", smatra Piot.

Spomenute dvije svjetske organizacije procjenjuju kako je "malo vjerojatno" da će se postići cilj zadan potkraj 2003. o primjeni programa liječenja tri milijuna zaraženih i bolesnih u siromašnim zemljama do kraja 2005.

Prema podacima kojima raspolaže UN broj zaraženih virusom AIDS-a sve je veći u zemljama istočne Europe i srednje Azije. U 2005. ondje je evidentirano približno 1,6 milijuna zaraženih, što je za četvrtinu više nego 2003. i čak dvadeset puta više nego prije deset godina. Velika većina zaraženih su mladi: tri četvrtine ih je mlađe od 30 godina.

Problem Azije, koju čine tri najmnogoljudnije zemlje na našem planetu, Kina, Indija i Indonezija su, među ostalim, raširena prostitucija i seksualni odnosi bez zaštite, narkomanija i uporaba istih igala, te veliko neznanje o bolesti, što čini "eksplozivan koktel" čija je posljedica sve veći broj oboljelih.

U Aziji je u 2005. evidentirano 8,3 milijuna seropozitivnih ili bolesnih. Ove je godine ondje od AIDS-a umrlo više od pola milijuna ljudi, a zabilježen je 1,1 milijun novozaraženih. Dužnosnici UN-a smatraju da je najviše zaraženih među narkomanima koji koriste iste igle.

Najveći problem, kada je riječ o AIDS-u i dalje predstavlja afrički kontinent. Gotovo dvije trećine seropozitivnih i oboljelih na našem planetu živi u Africi, a ondje je i najveći postotak žena zaraženih HIV-om - tri četvrtine ili čak 77 posto. Tijekom 2005. virusom AIDS-a inficirano je 3,2 milijuna stanovnika Afrike, a čak 2,4 milijuna umrlo ih je od AIDS-a.

U subsaharskom dijelu Afrike najmanje je svjetskog pučanstva, niti deset posto, no čak 60 posto ih je zaraženih virusom AIDS-a, što je 25,8 milijuna od ukupno 40,3 milijuna zaraženih u svijetu. Od 17,5 milijuna žena zaraženih HIV-om u svijetu, 13,5 milijuna su Afrikanke.

Zbog toga je i mortalitet djece mlađe od pet godina u Africi iznimno visok - 6,5 posto u 2003. u odnosu na 2 posto u odnosu na 1999. godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara