Dan nakon što je proglasio kraj epidemije, WHO potvrdio novi slučaj smrti zbog ebole u Sijera Leoneu

Dan nakon što je proglasio kraj epidemije, WHO potvrdio novi slučaj smrti zbog ebole u Sijera Leoneu

Foto: Hina

ZDRAVSTVENI dužnosnici u Sijera Leoneu potvrdili su novi smrtni slučaj povezan s ebolom, samo nekoliko sati nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da je epidemija te bolesti u zapadnoj Africi završena.

Vijest je ubrzo potvrdila i sama Svjetska zdravstvena organizacija.

"Možemo potvrditi slučaj ebole u Sijera Leoneu", poručio je WHO u priopćenju poslanom medijima.

Epidemija ebole u Sijera Leoneu službeno je proglašena završenom 7. studenog prošle godine a završetak epidemije u cijeloj regiji zapadne Afrike objavljen je nakon što je u četvrtak objavljen kraj epidemije u Liberiji.

Dva testa na dječaku koji je umro na sjeveru Sijera Leonea potvrdila su prisutnost virusa ebole, kazao je za BBC glasnogovornik tamošnjeg ministarstva zdravstva.

Nije poznato kada je dječak umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik ministarstva zdravstva Sidi Yahya Tunis kazao je za BBC da je dječak umro u okrugu Tonkolili. Testove su proveli britanski zdravstveni stručnjaci.

Od prosinca 2013. godine od ebole je u Sijera Leoneu umrlo gotovo četiri tisuće ljudi, a u cijeloj regiji 11 tisuća.

Objavivši jučer kraj epidemije u zapadnoj Africi, u WHO-u su upozorili da su na tom području još mogući novi sporadični slučajevi bolesti.

Liberija je posljednja zemlja u kojoj je zabilježen kraj aktivne transmisije ebole, iako se kraj epidemije objavljivao već u dva navrata da bi se potom bilježili novi slučajevi zaraze.

Kraj prijenosa virusa sa čovjeka na čovjeka u određenoj zemlji objavljuje se nakon isteka inkubacijskog perioda od 21 dan od posljednjeg dvostruko potvrđenog negativnog rezultata testiranja na virus.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara