Erdem: Hrvatska je pred vratima NATO-a

HRVATSKA je pred vratima NATO-a, a na summitu u Istanbulu može se očekivati odluka o statusu Hrvatske, izjavio je u srijedu u Zagrebu Vahit Erdem, predsjednik Pododbora za sigurnost i obrambene sposobnosti Parlamentarne skupštine NATO-a.

"Hrvatska je, kao i Makedonija i Albanija, pred vratima NATO-a. Na summitu NATO-a u Istanbulu u lipnju ove godine donijet će se odluka o daljnjem proširenju Saveza, a očekujemo da će se donijeti i odluka o statusu Hrvatske", rekao je Erdem u Ministarstvu obrane, gdje se sastao s ministrom Berislavom Rončevićem i njegovim suradnicima.

Izaslanstvo Pododbora za sigurnost i obrambene sposobnosti Parlamentarne skupštine NATO-a boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj. U utorak su se sastali s premijerom Sanaderom i s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, a u srijedu ih primio i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

"U tim razgovorima uvjerili smo se u odlučnost hrvatske Vlade u nastavak reformi na modernizaciji zemlje i približavanju međunarodnim standardima. Mislim da smo dobili zadovoljavajuće odgovore na pitanja koja smo postavili", rekao je Erdem.

Ministar obrane Berislav Rončević potvrdio je predanost hrvatske Vlade provedbi reformi koje trebaju pomoći u ispunjavanju postavljenih ciljeva - punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zasigurno vam je poznato kako hrvatska Vlada provodi opsežan niz reformi koje su zamišljene kao priprema zemlje za buduće članstvo. Glavna zadaća pri tome je unutarnja stabilizacija sustava, unapređenje odnosa s međunarodnom zajednicom i ispunjavanje međunarodnih obveza i kriterija za ulazak u te asocijacije, pozitivan doprinos učvršćenju mira i stabilnosti ovoga dijela Europe, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, kroz rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja, te spremnost na aktivno sudjelovanje u misijama međurodne zajednice", rekao je Rončević u pozdravnom govoru članovima izaslanstva Parlamentarne skupštine NATO-a.

Pomoćnica ministra za obrambenu politiku Jelena Polić-Grčić održala je članovima izaslanstva prezentaciju napora koje Ministarstvo obrane posvećuje integraciji u NATO.

Ministar Rončević je u izjavi novinarima opovrgnuo medijska nagađanja da NATO ima prigovore da se politika u Hrvatskoj previše miješa u reformu oružanih snaga.

"Za mene su to samo špekulacije. Nisam službeno čuo niti jedan prigovor da se politika previše upliće, upravo obrnuto, politika mora imati civilni nadzor nad oružanim snagama", rekao je Rončević.

Prema priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, ministar Žužul je upoznao članove izaslanstva s hrvatskim postignućima u pripremi za ulazak u članstvo.

"Ulazak u NATO je za Hrvatsku važan cilj jednako kao i ulazak u Europsku uniju", rekao je, prema priopćenju, ministar Žužul naglašavajući da je Hrvatska odlučna zadovoljiti sve političke kriterije, što znači povratak izbjeglica, povrat imovine, suradnju s Haškim sudom i rješavanje otvorenih pitanja u odnosima sa susjednim državama. Nakon razgovora sa Žužulom, sa članovima izaslanstva razgovarao je i nacionalni koordinator za NATO i Akcijski plan za članstvo (MAP) Pjer Šimonović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara