Erdogan danas stiže u Sarajevo, a turska agencija piše da se planira atentat na njega

Erdogan danas stiže u Sarajevo, a turska agencija piše da se planira atentat na njega

Foto: FaH/EPA

SIGURNOSNE službe u Bosni i Hercegovini nemaju nikakvih informacija o navodnim planovima za atentat na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana niti su primile takve informacije turskih kolega, rekli su u subotu, dan uoči posjeta, ministar sigurnosti i ravnatelj policije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić reagirali su na medijska izvješća ranije u subotu da su sigurnosne službe njihove zemlje dobile obavijest o pripremi atentata na Erdogana "tijekom njegova posjeta Balkanu".

"Ministarstvo sigurnosti nema takvih informacija... Bilo bi realno očekivati ako turske sigurnosne službe imaju te informacije da nam ih proslijede i da zajedno radimo na otklanjanju svake vrste opasnosti", kazao je Mektić za regionalnu televiziju N1.

Ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela koje je izravno zaduženo za osiguranje Erdoganova posjeta Sarajevu kazao je da ni oni nemaju nikakve informacije da bi sigurnost turskog predsjednika mogla biti ugrožena.

Vilić je u izjavi za portal "Dnevnog avaza" kazao kako je radi sigurnosti turskog predsjednika tijekom boravka u BiH uspostavljen posebni operativni stožer u kojemu su i predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i oružanih snaga BiH.

"Operativni stožer ne raspolaže informacijom o mogućem ugrožavanju ovog posjeta", kazao je Vilić.

Turska agencija: Turci koji žive u Makedoniji tvrde da bi Erdogan mogao biti na meti atentatora


Turska novinska agencija Anadolija prenijela je informaciju da su Turci koji žive u Skoplju javili turskim vlastima da bi Erdogan mogao biti meta atentata, a počinitelji bi mogli biti turski državljani.

Sarajevska policija je i prije toga najavila kako će zbog Erdoganova dolaska biti uvedene posebne mjere sigurnosti, uključujući povremene obustave prometa i blokadu ulica u središtu Sarajeva.

Erdogan u Sarajevo u nedjelju stiže sa suprugom Emine. Predviđen je njegov posjet Predsjedništvu BiH, gdje će razgovarati s predsjedateljem državnog vrha Bakirom Izetbegovićem.

Tijekom dana trebao bi sudjelovati i na skupu koji u dvorani Zetra organizira lobistička skupina Unija europskih demokrata Turske (UETD) i ondje se obratiti pristašama, a procjena je da će u dvorani biti između 10 i 15 tisuća Turaka koji žive u inozemstvu.

Erdogan bi u večernjim satima trebao s Izetbegovićem pješice obići stari dio Sarajeva.

Supruga turskog predsjednika imat će odvojeni program tijekom kojeg će sudjelovati u otvaranju Hematološkog odjela sarajevskog kliničkog centra, čiju je izgradnju djelomice financirala turska agencija za razvoj (TIKA).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara