Erdogan je pobjednik izbora u Turskoj

Erdogan je pobjednik izbora u Turskoj
Foto: EPA

RECEP Tayyip Erdogan je novi stari turski predsjednik i na čelu ove zemlje bit će i sljedećih pet godina. Iako se opozicija nadala da bi moglo doći do drugog kruga, to se nije dogodilo.

Šef izbornog procesa Sadi Guven kazao je kako je predsjednik "dobio apsolutnu većinu svih valjanih glasova", prenosi BBC.

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci, pošto je prebrojano više od 99 posto glasačkih listića. Njegova stranka AKP osvojila je 42,5 posto na parlamentarnim izborima, a ojačali su je njezini nacionalistički saveznici koji su premašili očekivanja i osvojili 11,1 posto.

Oporba je kasno u nedjelju priopćila da se još prerano da prizna poraz. Glavni oporbeni kandidat, borbeni bivši učitelj Muharem Ince, osvojio je gotovo 31 posto.

Pošto je Erdogan skupio preko 50 posto, to znači da neće biti drugog kruga u kojem se očekivalo da većina opozicijskih političara podrži Incea.

Opozicija još ne priznaje Erdoganovu pobjedu, ali je ni ne demantiraju. Kazali su kako treba pričekati službenu objavu, a to će biti u petak.

Šezedesetčetverogodišnji Erdogan je održao pobjednički govor oko jedan sat ujutro po našem vremenu.

"Pobjednik ovih izbora je svatko od 81 milijun građana", populistički je rekao.

Erdogan je opetovano nazvao svoje neprijatelje neprijateljima demokracije koristeći se nacionalističkim osjećajima koji su se pojačali nakon neuspješnog puča 2016.

"Nećemo se zaustaviti sve dok Turska - koju smo spasili od urotnika, pučista i političkih i gospodarskih neprijatelja, uličnih bandi i terorističkih organizacija - ne bude među vodećih 10 gospodarstava u svijetu", rekao je u nedjelju Erdogan.

Ovo su prvi izbori nakon prošlogodišnjeg referenduma u kojem su Turci tijesnom većinom glasali za povećanje ovlasti predsjednika. To znači da će Erdogan imati velike, skoro pa diktatorske ovlasti, daleko veće nego što ih imaju njegove kolege u drugim europskim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara