Erdogan otkrio što će biti s američkim pastorom koji je u turskom zatvoru

Erdogan otkrio što će biti s američkim pastorom koji je u turskom zatvoru
Foto: EPA

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će o sudbini američkog pastora koji je pritvoren zbog optužbi za terorizam odlučivati turski sud, a ne političari te je najavio da će Turska nastaviti kupovati iransku naftu unatoč američkim sankcijama i očekuje da će s Njemačkom kamo putuje u posjet povećati trgovinsku razmjenu.

Pravosudno pitanje

Američki državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak je izrazio nadu da će Turska ovaj mjesec osloboditi evangeličkog pastora Andrea Brunsona. On je u srpnju premješten u kućni pritvor nakon što je u zatvoru proveo 21 mjesec, a taj je slučaj pogoršao odnose Ankare i Washingtona. 

Erdogan je u utorak, tijekom posjete New Yorku za godišnju Opću skupštinu Ujedinjenih naroda, rekao kako će bilo kakvu odluku o Brunsonu donijeti sud. 

"Ovo je pravosudno pitanje. Brunson je pritvoren zbog optužbi za terorizam... Još jedno saslušanje održat će se 12. listopada, ne znamo što će se odlučiti, a političari neće imati utjecaja na odluku", rekao je. 

Ako bude proglašen krivim, Brunson bi u zatvoru mogao provesti do 35 godina. On odbacuje krivnju. 

"Kao predsjednik ja nemam pravo narediti njegovo oslobađanje. Pravosuđe je neovisno. Pričekajmo i vidimo što će odlučiti sud", istaknuo je Erdogan. 

Trump bijesan zbog turskog pritvaranja američkog pastora

Američki predsjednik Donald Trump bijesan je zbog Brunsonovog pritvaranja u kolovozu naredio udvostručenje carina na uvoz aluminija i čelika iz Turske. Ankara se osvetila povećanjem carina na američke automobile, alkohol i duhanske proizvode. 

Turska lira je ove godine u odnosu na dolar izgubila gotovo 40 posto vrijednosti zbog zabrinutosti oko Erdoganove samovolje u monetarnoj politici i američko-turskog diplomatskog spora. 

"Slučaj Brunson nije nimalo povezan s turskim gospodarstvom. Trenutni ekonomski izazovi su preuveličani i Turska će svojim sredstvima nadići te izazove", naglasio je turski čelnik. 

Dodao je kako će Turska nastaviti kupovati iranski prirodni plin usprkos američkim sankcijama nad Teheranom, te je ponovio kako je nemoguć nastavak mirovnih pregovora u Siriji dok je na vlasti predsjednik Bašar al-Asad. 

Erdogan ide u Njemačku

U intervjuu je turski predsjednik koji putuje u četvrtak u službeni posjet Njemačkoj izrazio nadu da će popraviti odnose s tom zemljom narušene prije dvije godine i povećati trgovinsku razmjenu.

Trodnevni službeni posjet turskog predsjednika stoji u sjeni napetih odnosa koji vladaju između dvije zemlje koji traju već godinama a zaoštrili su se nakon što je Turska optužila Njemačku da pruža utočište mnogima koje službena Ankara smatra odgovornima za organizaciju neuspjelog puča na ljeto 2016.

Odnose je dodatno zaoštrila zabrana nastupa turskih političara na predizbornim kampanjama za turske državljane koji žive u Njemačkoj. Erdogan je u više navrata Njemačkom državnom vrhu predbacio „nacističke metode“.

Teme trodnevnog službenog posjeta Njemačkoj trebalo bi biti stanje u Siriji, izbjeglička politika ali i ekonomski odnosi u sjeni slabljenja turskog gospodarstva u posljednje vrijeme.

Erdogan će u subotu u Koelnu službeno otvoriti i najveću džamiju u Njemačkoj, ali nisu predviđeni masovni skupovi na kojima bi se obratio njemačkim građanima turskog porijekla koji pretežito podržavaju konzervativnu politiku turskog predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara