Erdogan pozvao Putina da obuzda Asadov režim u Idlibu

Erdogan pozvao Putina da obuzda Asadov režim u Idlibu
Foto: EPA

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da obuzda sirijski režim u pobunjeničkoj pokrajini Idliba usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

Ofenziva koju vodi režim predsjednika Bašara al Asada uz podršku Moskve za zauzimanje Idliba, posljednjeg pobunjeničkog uporišta na sjeverozapadu zemlje, ozbiljno je ugrozila dogovor Erdogana i Putina koji su usko surađivali od 2016. godine na okončanju sukoba u Siriji, gdje podržavaju suprotstavljene tabore.

Erdogan i Putin rekli da žele poštovati sve sporazume

U telefonskom razgovoru s Putinom Erdogan je naglasio da režim mora biti zaustavljen u Idlibu i da se mora prekinuti humanitarna kriza, naveo je ured turskog predsjednika.

Dodao je da rješenje eksplozivnog stanja u Idlibu zahtijeva "potpunu provedbu sporazuma iz Sočija", čiji su pokrovitelji ta dvojica čelnika. 

Erdogan i Putin su rekli da žele poštovati sve sporazume zaključene između dviju strana, dodalo je tursko predsjedništvo.

Vladimir Putin je rekao da je iznimno zabrinut zbog agresivnog djelovanja ekstremističkih skupina

Kremlj je objavio da su dvojica čelnika razgovarala o intenziviranju pregovora o Idlibu kako bi se smanjile napetosti i proveo prekid vatre.

"Vladimir Putin je rekao da je iznimno zabrinut zbog agresivnog djelovanja ekstremističkih skupina. Naglašena je potreba bezuvjetnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije", stoji u priopćenju Kremlja.

Erdogan je o stanju u Siriji razgovarao i s Macronom i Merkel

Prije tog razgovora Erdogan je o stanju u Idlibu telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koje je pozvao na konkretne akcije sprečavanja humanitarne katastrofe.

Oni su mu poručili, kako piše agencija Reuters, da humanitarna kriza u Idlibu traži političko rješenje i da se što prije svi oni moraju sastati s Putinom.

Macron i Merkel izrazili su "zajedničku zabrinutost zbog katastrofalne humanitarne situacije u kojoj su se našli civili te zbog rizika eskalacije sukoba", naveo je ured francuskog predsjednika.

Turska je jučer objavila da su dvojica njihovih vojnika ubijena u zračnom napadu sirijskog režima

Prema sporazumu s Moskvom, Turska, koja podržava pobunjeničke skupine, ima na raspolaganju 12 vojnih promatračkih položaja u pokrajini Idlib, od kojih se nekoliko sada nalazi u zonama koje je Asadov režim osvojio tijekom ofenzive pokrenute u prosincu uz podršku ruskog zrakoplovstva.

Turska je jučer objavila da su dvojica njihovih vojnika ubijena u zračnom napadu sirijskog režima, tako je do sada 16 turskih vojnika poginulo na sjeverozapadu Sirije.

Erdogan je u nekoliko navrata upozorio Asadove snage da se do kraja veljače povuku iz nekih područja Idliba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara