Erdogan Putinu: Turska ofenziva u Siriji donijet će mir i stabilnost

Erdogan Putinu: Turska ofenziva u Siriji donijet će mir i stabilnost
Foto: EPA

TURSKA ofenziva protiv sirijske kurdske milicije donijet će mir i stabilnost u Siriju, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu danas u telefonskom razgovoru.

"Tijekom tog razgovora predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju", prema izvoru turskog predsjedništva.

Putin je pozvao Erdogana da "dobro promisli" prije pokretanja ofenzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, prema priopćenju Kremlja.

"Putin je pozvao svoje turske partnere da dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rješenju sirijske krize", prema priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Turci krenuli u novu ofenzivu

Nakon dvije prethodne operacije, Turska je krenula u novu ofenzivu u Siriji na kurdsku miliciju YPG koju smatra terorističkom skupinom, a koju podržavaju zapadne zemlje.

Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska, zabrinuto je zbog humanitarnih posljedica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu tisuća džihadista skupine Islamska država, koji su u kampovima koje kontroliraju kurdske snage.

Ankara tvrdi da želi osnovati sigurnosne zone gdje bi se prihvaćali izbjegli Sirijci u Turskoj, a želi i odvojiti tursku granicu od položaja YPG-a.

Činilo se da je američki predsjednik Donald Trump dao zeleno svjetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i jamčio da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde.

Rusija i Turska, koje podržavaju protivničke tabore u sirijskom sukobu, posljednjih godina su prekinule suradnju, posebice na sjeverozapadu Sirije. Jučer je Moskva upozorila protiv potkapanja mirnog rješenja sukoba u Siriji, u aluziji na operaciju koju Ankara namjerava pokrenuti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara