Erdogan u velikom intervjuu otkrio dosad nepoznate detalje o svojim postupcima za vrijeme puča

Erdogan u velikom intervjuu otkrio dosad nepoznate detalje o svojim postupcima za vrijeme puča

Foto: FAH

TURSKA će ostati vjerna demokratskom parlamentarnom sustavu, ali učinit će sve da se osigura mir i stabilnost, sažetak je velikog intervju koji je za katarsku TV kuću Al-Jazeeru dao turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Erdogan je izrazio sumnju u to da je s pokušajem puča gotovo, rekavši: "Mislim da s tim još nismo završili."

Puč je opisao kao zločin protiv Turske, i dodao kako vlada čini sve da se svaki korak u razrješenju problema bude u skladu sa zakonom. Val uhićenja koji je uslijedio nakon propasti vojnog udara ne smatra spornim, jer kako kaže, niti Francuska kada je suočena s terorizmom ne postupa drugačije.

"Nisu li i oni masovno privodili osumnjičene? Ne uhićuju li i oni velik broj ljudi? Ne može se poreći da je tako."

Erdogan je iznio neke dosad nepoznate detalje o svojim postupcima za vrijeme puča. Ispričao je kako mu je vijest o početku vojne intervencije javio njegov šogor:

"Šogor me obavijestio što se događa. Moja prva reakcija je bila potpuna nevjerica... Smjesta sam razgovarao sa zapovjednikom nacionalne obavještajne agencije. Sa mnom je na licu mjesta bio ministar energetike, pa smo odmah počeli s planiranjem protuakcije. Jedan od prvih koraka je bilo prebacivanje moje obitelji i mene u Dalaman helikopterom, a onda avionom u Istanbul."

"U puč su umiješane i strane sile"

Prvi trenutci u Istanbulu nisu bili laki: "Nad glavama su nam letjeli vojni avioni, često brže od zvuka, što je bio pokušaj da su u srca desetaka tisuća okupljenih građana utjera strah. Moji suradnici i ja smo samo sjeli i počeli planirati daljnje korake."

Turski predsjednik je izrazio sumnju da su u planiranje puča uključene i neke strane sile: "Moguće je da iza Gulenove terorističke organizacije stoji neki strani mastermind. S vremenom ćemo razotkriti sve takve veze. Moramo biti strpljivi, ali sumnjam da će do tog trenutka proteći mnogo vremena. Pravosuđe funkcionira i uskoro će sve biti otkriveno."

Odgovorio je i kritičarima koji ga prozivaju zbog gušenja medijskih sloboda, rekavši da nikada nije bio protiv medija. "Iako smo moja obitelj i ja pretrpjeli brojne uvrede, ti mediji još uvijek rade. Prilikom ovog incidenta čak su i oni bili na mojoj strani, jer su shvatili da bi ih svrstavanje uz pučiste osudilo na propast."

Eventualno uvođenje smrtne kazne Erdogan pravda zahtjevima naroda: "Ljudi su izašli na ulice skandirajući 'smrtna kazna, smrtna kazna, smrtna kazna'. Ako parlament donese takvu odluku, obveza vlasti jest da je sprovedu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara