Erdogan za oslobađanje američkog svećenika traži izručenje Gulena

Erdogan za oslobađanje američkog svećenika traži izručenje Gulena
Foto: Hina/EPA
 
TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan jučer je pozvao Sjedinjene Države da, ako žele oslobađanje protestantskog pastora iz SAD-a iz turskog zatvora, izruče Turskoj muslimanskog klerika Fetullaha Gulena kojega Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.
 
Erdogan je za privatnu televiziju NTV rekao da očekuje "reciprocitet" od SAD-a u pogledu zahtjeva za puštanje na slobodu pastora Brunsona. 
 
"Ne možete izručiti tog čovjeka (Gulena) na temelju dogovora o zamjenu zatvorenika?" upitao je Erdogan. "Ako nema takvog reciprociteta, žalim", rekao je i nazvao zahtjeve SAD-a "nezakonitim".
 
Brunson uhićen 2016. godine
 
Brunson je uhićen 2016. u Turskoj i sudi mu se za navodne veze s terorističkim skupinama, a tužitelji traže kaznu i do 35 godina zatvora.
 
Predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak je ustvrdio da je američki kršćanski pastor "progonjen" i da bi mu trebalo dopustiti da se vrati kući.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pastoru Andrewu Brunsonu, finom gospodinu i kršćanskom poglavaru u Sjedinjenim Državama, sudi se u Turskoj i progoni ga se bez razloga", napisao je Trump na Twitteru u utorak kasno navečer, nedugo nakon što je sud donio odluku da će pastor ostati u zatvoru za vrijeme sudskog postupka. 
 
Njegovo oslobađanje je u srijedu zatražio i potpredsjednik Mike Pence, a isto je od Ankare zatražilo i 66 američkih senatora u pismu objavljenom u petak.
 
Odbacuje sve optužbe koje mu se stavljaju na teret
 
Suđenje Brunsonu, koji odbacuje sve optužbe, počelo je u ponedjeljak ujutro u kaznenom kompleksu Aliaga, u pokrajini Izmir, na zapadu Turske, a trebalo bi se nastaviti 7. svibnja.
 
Živeći u Turskoj od 1993., 50-godišnjak je sa suprugom vodio protestantsku crkvu u Izmiru, a turske su ga vlasti uhitile u listopadu 2016. i otada ga drže u zatvoru. 
 
Optužen je da je djelovao u korist mreže propovjednika Fethullaha Gulena kojemu Ankara pripisuje neuspjeli puč u srpnju 2016., ali i u korist Radničke stranke Kurdistana. Turska te dvije organizacije smatra "terorističkima".
 
Ankara također očekuje da joj Grčka izruči turske vojnike osumnjičene za sudjelovanje u pokušaju državnog udara kako bi na slobodu pustila dva grčka vojnika koja su uhićeni u ožujku kada su prešli tursko-grčku granicu. Grčki vojnici su optuženi za špijunažu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara