Erdoganov savjetnik: Saudijci žele sakriti istinu o ubojstvu novinara

Erdoganov savjetnik: Saudijci žele sakriti istinu o ubojstvu novinara
Foto: EPA

SAVJETNIK turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana rekao je u četvrtak da komentari saudijskoga javnog tužitelja imaju cilj prikriti ubojstvo novinara Jamala Khashoggija te dodao da se saudijskom istragom vjerojatno neće naći počinitelji.

Yasin Aktay, koji je savjetovao Erdogana u njegovoj Stranci pravde i razvoja, komentirao je to pošto je saudijski javni tužitelj rekao da je novinar ubijen nakon što su "pregovori" kojima su ga htjeli uvjeriti da se vrati u kraljevinu propali. Turski dužnosnici rekli su da vjeruju da je ubojstvo bilo smišljeno.

"Očekuju da povjerujemo kako su to ubojice sami izveli. To nije vrlo vjerojatno. Sve je jasno kao dan, no nešto se nastoji prikriti", rekao je Aktay.

Erdogan je kazao da je ubojstvo naređeno s "najviših razina" saudijske vlasti.

"To ubojstvo je bilo smišljeno, a ne spontan čin"

"Rekli su da je taj čovjek ubijen jer je pružao otpor, međutim to ubojstvo bilo je smišljeno", rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu novinarima.

"To nije bio spontan čin. Oprema i izvršitelji dovedeni su prije toga kako bi ga ubili i kasnije raskomadali njegovo tijelo", dodao je.

Cavusoglu je također ponovio turski poziv Rijadu da objavi mjesto gdje se nalaze ostaci Khashoggijeva tijela.

"Gdje je tijelo?"

"Gdje je tijelo ubijenoga Khashoggija? Gdje je bačeno, gdje je spaljeno?, rekao je. Nije kazao  ima li Turska dokaze o tome da je tijelo spaljeno. Turska je prije pozvala da se istraže izvješća je li tijelo rastvoreno u kiselini.

Cavusogli je također ponovio Erdoganov poziv da se osumnjičenima u tom slučaju treba suditi u Turskoj, ne u Saudijskoj Arabiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara