Ericsson pokušava prodati odjel digitalnih usluga i medija - otpisuju 1,4 milijarde eura

Ericsson pokušava prodati odjel digitalnih usluga i medija - otpisuju 1,4 milijarde eura

Foto: 123rf

ŠVEDSKI proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson najavio je otpis imovine ukupne vrijednosti 14,2 milijarde švedskih kruna (1,4 milijarde eura) u digitalnom i poslovanju s medijima.

Otpis je očekivan, a bit će knjižen u rezultatima za četvrto tromjesečje 2017. godine. Najvećim se dijelom odnosi na nematerijalnu imovinu povezanu s "ulaganjima od prije 10 godina ili čak više i od ograničene je važnosti za Ericssonovo poslovanje u predstojećem razdoblju", navodi se u priopćenju.

U Ericssonu napominju i da najavljeni otpis neće utjecati na novčani tok.

Ericsson pokušava prodati odjel digitalnih usluga i poslovanje s medijima, na koje otpada najveći dio otpisane imovine a uključuju pružanje usluga televizijskim kanalima, telekomunikacijskim operaterima i kreatorima sadržaja, kao i proizvodnju opreme za računarstvo u oblaku i za umrežavanje uređaja.

Time bi im se otvorio prostor za fokusiranje na temeljno poslovanje s mrežnom infrastrukturom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ericssona su najavili i milijardu kruna negotovinskog poreznog troška vezano za izmjene poreznog sustava u SAD-u i sniženje stope poreza na dobit u ovom mjesecu s 35 na 21 posto.

Švedska je tvrtka svojedobno bila globalni lider u segmentu mrežne opreme da bi u međuvremenu dobila žestoku konkurenciju u kompanijama poput finske Nokije i kineskog Huaweija. Glavobolju im zadaje i smanjeno ulaganje vlada širom svijeta u mrežnu infrastrukturu.

U trećem prošlogodišnjem tromjesečju Ericsson je poslovao s neto gubitkom od 4,4 milijarde kruna a ponovo su zabilježili i operativni gubitak, četvrto tromjesečje zaredom, zbog niza nepovoljnih faktora, uključujući više troškove razvoja i hardvera.

Godišnje poslovno izvješće bit će objavljeno krajem siječnja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara